Var tredje ny läkare har läst sin utbildning utomlands

Text och foto: Kristin Öster

 

I Polen läser 1200 svenska studenter till läkare. Svenskar i Världens generalsekreterare Karin Ehnbom-Palmquist och styrelseledamot Kristin Öster åkte till Warszawa för att träffa några av dem.

Luften är kall och frisk. Det är en lördag i mitten av mars när vi möter upp åtta förväntansfulla studenter i Medicovers sjukhusentré i Warszawa. De har rest hit från olika delar av landet för att dela med sig av sina erfarenheter som läkarstudenter i Polen. Totalt finns det omkring 1200 svenska läkarstudenter i Polen och vi märker snart att det är ambitiösa personer som flyttar hit.

Hur kommer det sig att så många läser utomlands?

Vi började med att fråga studenterna varför de valt att läsa sin utbildning utomlands. De svarar att den vanligaste anledningen att man flyttar hit är att det var för svårt att komma in på den svenska läkarlinjen. Det krävs höga betyg. Dessutom kan stelbenta behörighetskrav ställa till det.

Siri Fagerlund hade läst en fyraårig biologisk grundutbildning i USA. Trots att utbildningen lägger grunden för de amerikanska studenter som vill gå vidare till medicinska studier ansåg den svenska antagningsmyndigheten att Siri inte var behörig. Hon tröttnade snabbt på det stelbenta bemötandet och vände blicken utomlands.

– På universitetet i Gdansk var det självklart att jag var behörig. Jag har fått veta att den här typen av situationer är vanliga, säger Siri Fagerlund.

Hur är det att vara student i Polen?

Studenterna är noga med att poängtera att bara för att det är lättare att komma in i Polen ska du inte luras att tro att studierna är lättare. Tvärtom. Studietempot är högt, lärarna auktoritära och kraven avancerade. Dessutom betalar de en studieavgift på runt 50 000 svenska kronor per termin.

Början av utbildningen är mycket tuff i Polen. De första åren går att likna vid en prövotid. Under det tredje året ligger flera stora prov och den som inte klarar en tenta får inte gå vidare till nästa termin. Därför är det vanligt att studenter tvingas gå om ett år.

Jenny Skoog läste till sjuksköterska i Sverige innan hon flyttade till Polen.

– Det var rena dagis i jämförelse. I Sverige pratade vi med lärarna, kunde flytta undervisningstillfällen och göra flera omprov. Här i Polen får vi bara göra ett omprov. Klarar du dig inte då måste du gå om hela året, säger Jenny Skoog.

Utbildningen håller hög kvalitet

Det höga studietempot och den hårda tonen från lärare kan vara påfrestande och ge en knäck i självförtroendet. Det gäller att snabbt få skinn på näsan. Men studenterna ser samtidigt flera fördelar med att läsa på de polska universiteten. Utbildningen håller en hög kvalitet och de får ut mycket av sina studier.

– På ett sätt är det hårda studietempot bra. Att utbildningen ställer stora krav gör att vi tvingas fokusera och ta ansvar för våra studier, säger Alexander van Loosdrecht som läser första året på läkarprogrammet.

Studenterna tror att studietempot, kraven och avgifterna gör dem mer motiverade att slutföra sina studier. När de jämför sin egen utbildning med vännerna där hemma kan de se att fler läkarstudenter i Sverige verkar osäkra på sitt studieval. Fler verkar ha valt läkarlinjen på slentrian, kanske för att de hade betygen och att det därför förväntades. Till Polen flyttar man inte om man inte är säker på att man verkligen vill bli läkare.

– Dessutom, säger studenterna, blir vi mer sammansvetsade. Vi stöttar varandra och kan skratta åt situationer som uppstår.

Bild2

 

Den polska vardagen har mycket att bjuda på

Överlag trivs studenterna bra i Polen. Här kan man bo bra och äta gott utan att det behöver kosta. Det finns många trevliga barer och caféer. När de väl har tagit sig igenom de första tuffa åren får de mer tid åt att resa och njuta. Något de också passar på att göra.

– Efter de första åren blir det lite lugnare. Då kan man resa, äta ute och ha ett väldigt bra liv, säger Siri Fagerlund.

Hon pekar även på det kulturella utbytet som en stor fördel med att plugga här. Som internationella studenter blir de även bra på engelska vilket kan underlätta en internationell karriär eller forskning.

Vi frågade om de skulle rekommendera andra att plugga i Polen. Svaret dröjer lite, men det blir ett entydigt ja.

– Om man har drivkraften och verkligen vill bli läkare så är Polen ett bra ställe att plugga i. Här måste man kämpa för att klara sin utbildning. Det är ingen som kommer hålla dig i handen, säger Ahmad Kaskas som läser femte året i Warszawa.

För Karim Cherif, som även han läser femte året i Warszawa, är det självklart.

– Ja verkligen! Vardagen här är jättebra och det är trevligt i skolan. Jag skulle verkligen ha valt att göra samma sak igen, säger Karim Cherif.

Vilka är era framtidsplaner?

Trots att de trivs bra i Polen, vill alla återvända till Sverige efter sina studier. Filip vill bli narkosläkare, Siri skärgårdsläkare i Bohuslän, Karim kirurg medan Alexandra vill arbeta som psykiater. Alexander springer maraton och vill därför gärna bli idrottsortoped.

De tror att det är få som stannar i Polen efter sin examen. Löneläget är lågt vilket gör det svårt att betala igen sin studieskuld. Dessutom kan språket utgöra ett hinder.

Den som ser en internationell framtid är Michel Laji, tredjeårsstudent i Wroclaw. Michel hoppas på att kunna jobba för Läkare utan gränser samtidigt som han har sin bas i Sverige. Han tror att de internationella studierna, där han lär sig alla termer på engelska, kan vara en fördel.

Tips till dig som vill studera utomlands

Vi frågade studenterna om de hade något avslutande tips till den som är intresserad av att plugga utomlands.

– Ta kontakt med någon som läser eller har läst i det land du tittar på för att veta vad du ger dig in på och vad som är bra att tänka på i början.

Är du intresserad av att läsa i Polen?

Hör av dig till svenskar.i.varlden@sviv.se om du vill komma i kontakt med de studenter vi träffade i Polen. De hjälper gärna till med att svara på dina frågor.

Om du har några frågor kan du även vända dig till Siri Fagerlund, Alexandra Hedenqvist eller Karim Cherif, som är Svenskar i Världens studentombud i Gdansk respektive Warszawa.