Öppnandet av svenska generalkonsulatet i New York

Svenskar i Världen gläds åt att det uppgraderade Generalkonsulatet i New York har invigts och gratulerar Leif Pagrotsky till sitt nya uppdrag som Generalkonsul. Vi tackar samtidigt David Dangoor, som sedan 2010 har i sin roll som honorär generalkonsul upprätthållit Sveriges ansikte utåt.

I samband att Generalkonsulatet öppnade den 27:e januari var det stor svensk närvaro i New York under onsdagen. Närings- och Innovationsminister Mikael Damberg stängde NASDAQ-börsen genom att ringa i den klassiska klockan och deltog också i ett seminarium om the Swedish Startup Scene på NASDAQ. Filmen This is Sweden som sweden.se står bakom visades dessutom via storbild på Times Square.

Läs här Svenska Dagbladets artikel Sverige på plats i New York igen efter sju år.

___

Generalkonsulatet i New York uppgraderades i december 2015 från ett honorärt konsulat till en svensk utlandsmyndighet som leds av generalkonsul Leif Pagrotsky. Det nya generalkonsulatet fokuserar på Sverigefrämjande i bred bemärkelse, bland annat handels- och investeringsfrämjande, kulturfrämjande samt konsulär verksamhet. Generalkonsulatets adress förblir tills vidare 445 Park Avenue.

Det geografiska verksamhetsområdet för generalkonsulatet omfattar delstaterna Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island och Vermont. Generalkonsulatet är överordnad utlandsmyndighet för de honorära konsulaten i Boston, Jamestown och Philadelphia.

306099_10151474235252148_1355369496_n

Kultur- och näringslivsfrämjande verksamhet
Generalkonsulatet arbetar med kultur- och näringslivsfrämjande. Konsulatet anordnar och stöder aktiviteter för att marknadsföra svensk kultur och främja svenska intressen i New York-området. Generalkonsulatet bistår allmänhet och media med information om Sverige, samt främjar utbyte mellan organisationer, företag och institutioner i Sverige och USA.

Konsulär verksamhet
Konsulära ärenden på generalkonsulatet omfattar bland annat passansökningar, medborgarskapsfrågor, namnanmälan och ansökan om samordningsnummer, samt hjälp till svenskar i en nödsituation. (swedenabroad/newyork)

Se och läs mer om Generalkonsulatet i New York

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram