Lotta Schelin – Utlandssvensk och fotbollsproffs

En av de 660 000 svenskar som har valt att flytta utomlands heter Lotta Schelin. Efter åtta år i Frankrike känner hon sig varm i kläderna, även utanför fotbollsplanen.
Hon har fått distans till livet och spelarstilen i Sverige och ser fram emot EM 2017 med det svenska landslaget. Lyon som Lotta spelar i leder franska ligan och avancerar i Champions League. I intervjun med en av våra mest folkkära fotbollsproffs får du veta mer om livet som utlandssvensk ur ett annorlunda perspektiv.


Text: Linus Ljungström

Grattis till vinsten mot Danmark! Sverige leder gruppen och är på väg mot EM 2017. Lyon leder franska ligan och ni har avancerat till 16-delarna i Champions League. I början av nästa år börjar kvalet till OS i Rio. Det måste vara kul och lite stressigt att vara Lotta Schelin just nu?

Tack! Det är det! Men det ser ut som vanligt och det är bra. Det känns som att vi tar greppet om en EM-plats. OS-kvalet är tufft. Ett av fyra lag går vidare och vi möter tufft motstånd. (Sverige möter Norge, Schweiz och Holland, reds. anm.)

Du flyttade till Lyon 2008. Minns du din första känsla när Lyon presenterade ett kontraktsförslag?

Ja, det var en häftig känsla. Jag var redo att flytta på mig, men jag visste inte riktigt vart. USA lockade och intresse fanns från båda håll, men när jag förstod vilka förutsättningar som fanns hos Lyon, framförallt i Champions League, kunde jag inte tacka nej. Jag visste att Lyon var ett väldigt bra lag, det kändes hedrande.

Vad är bäst med att bo i Lyon?

Egentligen klimatet. Sommaren är längre. Dessutom är Lyon är lite av restaurangernas Mecka, maten är utsökt!

Uppfattas svenska fotbollsspelare på ett speciellt sätt?

Vi är vana vid lagspel, solidaritet och att jobba hårt. Man är ansvarig för sin egen utveckling. I Sverige är det ofta en plattare struktur. I Frankrike är det en mer auktoritär ledarstil och man är mindre självgående. Coacherna uppskattar vår professionella inställning. Alla har olika spetskompetenser och man blir en del av laget med karaktärer och spelstilar från hemlandet.

Vad är viktigt att tänka på för att trivas i ett nytt land?

Att lära sig språket är nyckeln till att förstå kulturen och varför människor beter sig på vissa sätt. Jag har stannat länge (åtta säsonger, reds. anm.) Det tar ett tag innan man blir varm i kläderna, så ett mått av äventyrslystnad är också viktigt. Var väl förberedd.

Tycker du att Sverige har förändrats sedan du flyttade?

Jag är politiskt intresserad, men samtidigt obunden. Jag följer fransk media och debatter på Twitter. Mycket som jag uppskattar förändras. Det gör mig frustrerad. Jag vill ruska om folk och få dem att vända skutan. Det finns bra starka krafter i Sverige också. Ingenting är självklart. Man måste hela tiden fightas för rättvisa.

Saknar du din vardag i Sverige?

Mat i allmänhet! En svensk frukost med polarbröd, svenskt pålägg och svensk müsli. Det handlar om småsaker, typ bra keso! Diskussioner om mänskliga rättigheter saknar jag. Här är det ett mycket mer individualistiskt byggt samhälle.

Vad i det franska vardagliga livet skulle du vilja se i Sverige?

Det finns en annan kravbild på varandra och i laget här. Jag gillar det svenska solidariska, pushandet i god anda, men med mer erfarenhet söker man ett mellanting — något lite hårdare. Det finns andra sorts krav runt ett svensk lag och det betyder också att vi är väldigt ödmjuka. Om man får en touch av franskt självförtroende är det bra! Jag är ett fan av det svenska systemet, men jag tar gärna del av andra spelar– och ledarkulturer.

Du har pluggat sociologi och konfliktlösning och studerar genusvetenskap i Lyon. Finns det en plan för en framtida karriär?

Det stämmer. Jag läser genusvetenskap på distans vid Linnéuniversitetet i Växjö och franska på Högskolan i Dalarna. Jag älskar att jag kan ta tillvara på universitetsutbildningen genom distansstudier. Sverige är grymma på det! Jag har inte skrapat ihop en master direkt och det är kanske inte målsättningen heller. Att ha studierna vid sidan av fotbollen och samla erfarenheter är aldrig fel.

Vad hade du varit om inte fotbollsproffs?

Sedan jag var 6 år har jag satsat stenhårt på fotboll. Jag testade också andra idrotter. Vad jag än hade tagit mig an, hade jag velat producera och ta mig framåt. Det handlar om passion. Tidigare brukade jag säga att jag skulle ha blivit snowboardproffs, men det hade varit svårt i Göteborg.

Vilka är dina förebilder?

Det finns galet många. Min syster Camilla är en förebild både i fotbollen och i livet. Hon är två år äldre och jag har försökt att lära mig allt hon kan. Mona Sahlin är svinhäftig och klok på många sätt. Obama är human och mänsklig och nyttjar sin makt till något gott och inte för sig själv. Jag inspireras av människor som står för rätt saker.

Det går betydligt bättre för damlandslaget än för herrarna. Ändå får damlandslaget mycket mindre publicitet. Är det samma herrdominans i Frankrike?

Ja, mer än i Sverige. I Sverige är den uppmärksamhet och mediatid vi får runt landslaget unik. Det franska landslaget är också bra på det, men här är det en annan apparat. Stora klubbar, stora pengar. Lyon har en klubbpresident som jobbar mycket för damfotboll och en flickakademi är på gång. Herr och dam är lika viktiga för honom. En herrspelare tjänar nog lika mycket som alla damer tillsammans. Vi är inte bittra, men försöker jobba mot en jämlikhet.

Tycker du att Sverige är på väg åt rätt håll i den frågan?

Sverige ligger i framkant. Förbundet jobbar långsiktigt och bra. Men UEFA och FIFA måste förändra ordentligt. Det hjälper inte hur mycket vi i Sverige vill vara jämställda när Champions League–lagen får ekonomisk hjälp av UEFA. Jag vet inga exakta siffror men Rosengård får kanske 0,5 % av vad MFF får för Champions League–spel.* Ingen pratar om 50/50, men man måste jobba i UEFA och FIFA mot skillnader som är mindre. I USA händer det grejer. Där har damfotbollen hög status med helt andra ekonomiska förutsättningar.

Är det någon fråga du tycker Svenskar i Världen ska lägga extra mycket fokus på?

Det är ganska enkelt som EU-medborgare att bo i ett EU-land, men det är synd att man inte kan kolla på alla svenska TV-program på webben. Det finns stopp på tv-sända matcher av ekonomiska skäl, men det som är svenskt borde alla kunna se. Jag blev glad för att alla damallsvenskans matcher visas på TV4 Play i år. Förra året var jag grymt störd på att inte kunna se en enda match. Jag försöker se så många matcher jag kan och jag följer lagen så gott det går.

Är du med i någon organisation eller något nätverk för svenskar i Frankrike eller Lyon?

Nej, men det finns säkert i Lyon. Jag förstod inte att det fanns sådana föreningar och det hade varit skönt att veta eftersom jag var själv och inte kunde språket när jag flyttade hit. För mig är det dock en annan sak, eftersom jag åker hem och träffar landslaget ganska ofta. Jag får mina svenskdoser genom landslaget, haha.

* Det vinnande laget i herrarnas Champions League får 15 miljoner Euro. Det vinnande laget i damernas Champions League får 250,000 Euro. I damernas turnéring har ersättningen från UEFA i vissa fall varit mindre än vad resorna kostar, vilket medfört att deltagande i Champions League inneburit en förlust för laget. [UEFA, Yle]


SchelinLiten

namn Charlotta Eva Schelin

född 1984 i Trångsund

klubbkarriär Seniordebut 2000 i Mölnlycke IF. Spelade i Kopparberg/Göteborg FC 2001-2008. Sedan 2008 i Olympique Lyonnais.

landslagskarriär Debuterade i landslaget 2004. Idag lagkapten. Har gjort 80 landslagsmål, vilket är flest genom alla tider.

meriter Årets genombrott 2004, Kristallkulan 2005, Diamantbollen 2006, 2011, 2012, 2013, 2014, Årets forward 2006, 2011, 2013, 2014, Allsvenskans skyttedrottning 2006, 2007, Årets spelare Franska ligan 2013, Årets Ebba 2006, Årets spelare utsedd av Sveriges Elitdamdomare 2006, FIFAs världslag 2007, All-Star-laget i VM 2011, Guldskon för flest mål i EM 2013.