Konvertera ditt utländska körkort till ett svenskt körkort

Har du ett utländskt körkort som du vill konvertera till ett svenskt? Kanske är du en av alla de tiotusentals svenskar som planerar att flytta hem till Sverige igen.

Om du har ett körkort som är utfärdat i ett annat land, är det i vissa fall giltigt även i Sverige. Kom ihåg att det är svenska regler som gäller i Sverige. Du måste ha fyllt 18 år för att få köra bil.

Körkort från ett land inom EES

Ett körkort som är utfärdat i ett land inom EES är giltigt i Sverige så länge det är giltigt i landet där det har utfärdats och inte har bytts ut mot ett svenskt. Körkortet är giltigt även om du är folkbokförd i Sverige.

Information om vad som gäller dig som tagit körkort inom EES.

Körkort från ett land utanför EES

Ett körkort som är utfärdat i en stat inom EES är giltigt i Sverige så länge det är giltigt i landet där det har utfärdats och inte har bytts ut mot ett svenskt. Körkortet är giltigt även om du är folkbokförd i Sverige.

Information om vad som gäller dig som tagit körkort utanför EES.

Hur förnyar jag mitt svenska körkort i Sverige?

Ditt körkort ska förnyas vart tionde år om du har ett körkort med behörigheten AM, A1, A2, A, B eller BE. Om du har körkort med högre behörighet – C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D eller DE – måste körkortet förnyas vart femte år för att fortsätta gälla.

Mer information om att förnya körkortet

Körkortet har kommit bort eller blivit stulet

Om ditt körkort har kommit bort eller blivit stulet ska du anmäla det till Transportstyrelsen.
Förlustanmäl ditt körkort

Eftersom körkortet är en id-handling ska du även anmäla till polisen om det har blivit borttappat eller stulet.
Läs mer på polisens webbplats

Körkortet har blivit skadat eller förstört

Har ditt körkort blivit skadat eller förstört så att det inte kan användas ska du kontakta Transportstyrelsens kundtjänst.

Bli medlem och får mycket mer information!

Information om körkort för hemvändare är ett exempel, som vi publicerar under Vanliga frågor och svar här på webbplatsen. Dessa FAQ har alla som är betalande medlemmar i Svenskar i Världen tillgång till. Sidan med frågor och svar tar upp frågor som utlandssvenskar ställs inför när de ska återvända till Sverige inom en mängd olika områden.