Begränsa möjligheten att förnya svenska pass

Svenska pass är ett av de mest attraktiva i världen. Med ett svenskt pass i handen kommer du in i 173 länder utan visum. Det är toppen. Att den som förlorar sitt svenska pass kan förnya det hur många gånger som helst har däremot lett till missbruk och handel av våra åtråvärda pass.

Under åren 2009-2013 lyckades nära femtusen personer tappa bort sitt pass fyra gånger. I ett fall har en person fått 18 nya pass under samma period. Av en SOU-utredning i frågan, framgår att 56 personer kunde hämta ut minst åtta pass var, under dessa fem år. För de som uppger att de har tappat bort sitt pass har det inte funnits någon anledning att förklara varför passen har försvunnit, eftersom lagen omöjliggör för svenska myndigheter som Polisen och UD att stoppa missbruket.

Regeringen har lagt fram ett förslag om skärpning mot detta missbruk och läckage av svenska pass. Lagändringen avses träda i kraft om sju månader.

80 o00 kronor för ett pass

Enligt uppgift till Rikskriminalen är inköpspriset för ett svenskt pass 2000– 5000 kronor (vid inköp från passets ägare) med ett försäljningspris på upp till 80 000 kronor i ett senare led. Att skaffa ett nytt pass hos Polisen i Sverige kostar 350 kronor.

Om passet ingår som en del av ett smugglingspaket kan en enskild smuggling kosta upp till 300 000 kr.

Källa: Rikskriminalpolisen

Svenska passregler

En svensk medborgare har rätt att på ansökan erhålla vanligt pass, om inte passhinder föreligger.

Passmyndigheten är skyldig att utfärda passet, oavsett hur många gånger medborgaren söker nytt pass.

En sådan möjlighet anses vara i enlighet med grundläggande demokratiska rättigheter. Det finns därför inte några hinder eller gränser för ett sådant utnyttjande av passystemet.

Källa: Riksdagens utredningstjänst

Remissvar om missbruk av pass

Svenskar i Världen har svarat på en remiss om missbruk av svenska pass – omfattning och åtgärdsförslag.

Svenskar i Världens remissvar

Igår skrev UD:s före detta presschef, Anders Jörle, en debattartikel om problemen på Svenska Dagbladets debattsida.

Anders Jörles debattartikel

 

 

Läs mer om

, ,