Hongkongs paraplyrevolution – SVIV´s ombud Per berättar

Att som svensk bo i ett annat land kan vara både spännande, utvecklande och roligt och samtidigt fullt av utmaningar. Per Ågren bor sedan 21 år i Hongkong och är ombud för Svenskar i Världen. Här ger han sin bild av det som hänt där de senaste dagarna.

Hongkong var en brittisk kronkoloni fram till 1997 och är idag en särskilt administrativ region i Kina. Protesterna i Hongkong, som kallas Paraplyrevolutionen eftersom demonstranterna använde paraplyer i olika färger för att försvara sig mot pepparsprej och tårgas, är en pågående demokratidemonstration. Demonstranterna har ockuperat flera gator omkring regeringsbyggnaden i protest mot den Nationella folkkongressens beslut om valordning inför valet av chefsminister 2017. Folkkongressens ständiga utskott bestämde att en centralt tillsatt valberedning i förväg ska godkänna upp till tre kandidater innan processen får fortsätta till ett allmänt val. Det är detta demonstranterna emotsätter sig.

”Man söker dialog med regeringen, men hittills har man dock fått kalla handen”, menar Per Ågren, ombud för Svenskar i Världen i Hongkong. Företrädare för Occupy central ställer krav på diskussionen och det är inget man tycker är rätt från regeringens sida. Demonstranterna menar att fri rösträtt var ett löfte nerskrivet i avtalet som slöts i och med överlämnandet 1997. Det man ser nu är ett svek från Hongkongs regering.

Slåss för demokrati
Svensk som får hjälp av en meddemonstrant att översätta svenskan till kinesiska.

Vi på Svenskar i Världen undrar hur detta påverkar svenskar som bor där. Per berättar att nästan alla påverkas av demonstrationerna på något sätt. En buss som inte går, ett dagis som håller stängt. ”Man måste få vardagen att fungera med transporter och i mitt fall logistik och distribution”, säger han, som arbetar just med transporter.

”Jag har bott i Hong Kong i 21 år och har aldrig sett något liknade. Vi har ju regelbundet fredliga demonstrationer men aldrig har jag upplevt ett sådant massivt stöd och aktivitet kring en enskild sak. Jag är grymt stolt över våra studenter och det de gör. Jag har liksom andra svenskar deltagit och visat vårt stöd flera kvällar och vissa har även fått rapporterat hem till radio och tidningar.”, säger Per. Alla som bott i Hongkong sedan tiden före och efter överlämnandet har sett förändringar smyga sig på – allt ifrån censur till politisk kontroll.

Vårt ombud Per berättar vidare att ”det har varit fredliga protester och demonstrationer och i söndags lämnade man tillbaka Canton Road i Tsim Sha Tsui för att fokusera på området kring Regeringskvarteren”. Enligt en undersökning som Per hört om har demonstrationerna stöd av cirka hälften av Hongkongs invånare. Polisen sköter sig både bra och dåligt, tycker han. I söndags var det flertalet incidenter i Mong Kong där aktivister attackerade fredliga demonstranter och flertalet sextrakasserier av kvinnliga studenter skedde. Polisen var mycket sena att ingripa och de anti aktivister som togs blev släppta tidigt, vilket har skapat debatt om vilka polisen skyddar. ”Fredliga aktivister eller inhyrda gangsters. För det är vad det är, en triad av medlemmar som fått betalt att skapa oro och attackera”, menar Per och säger att man bara kan spekulera i vem som betalt vem. Annars är polisen förhållandevis lugna och många till antalet. Frånsett första dagens användande av tårgas har man nu intagit en mycket mildare attityd eftersom tårgasattacken fick ett större antal människor att ge sig ut och demonstrera och visa sitt stöd. Dessa ungdomar, mestadels studenter, är hjältar för cirka hälften av invånarna och ligister som stör ordningen för andra hälften. Det finns inget mellanläge, verkar det som.

För den som vill veta mer, kolla in denna länk som Per tipsar om: http://www.abc.net.au/news/2014-09-30/beijings-pre-screening-of-candidates-not/5780776.

Det händer säkert saker i ditt land där du bor, som påverkar svenskarna som bor där. Om du vill berätta hur det är att leva i det land där du bor, är du välkommen att kontakta kansliet på svenskar.i.varlden@sviv.se.