Martin Lorentzon och Daniel Ek utsedda till Årets Svensk i Världen 2014

Priset Årets Svensk i Världen går till Spotifygrundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek. Vinnarna får motta priset ur H.K.H. Kronprinsessan Victorias hand vid en ceremoni på Grand Hôtel i Stockholm den 20 augusti 2014. Sedan 1988 hyllar organisationen Svenskar i Världen årligen en svensk som gjort framstående insatser för att profilera Sverige internationellt inom kultur, näringsliv, vetenskap, idrott och det humanitära området.

Martin Lorentzon och Daniel Ek får priset 2014 med motiveringen:
”Martin Lorentzon och Daniel Ek tilldelas utmärkelsen Årets Svensk i Världen 2014 för att de utvecklat musiktjänsten Spotify.
Genom sin uppfinningsrikedom och sitt entreprenörskap har de gjort det möjligt för människor världen över att få tillgång till nästan all världens musik.
Företaget Spotify startades 2006 och har idag 40 miljoner användare runt om i världen, varav 10 miljoner betalande. På huvudkontoret i Stockholm finns medarbetare från 25 länder. Detta säger en hel del om hur global denna musiktjänst är.

Genom att skapa Spotify har Martin Lorentzon och Daniel Ek visat prov på stor kreativitet och intelligens, men framförallt på nytänkande inom musikvärlden. De har genom sin passion för musik och teknik lyckats påverka hur människor över hela världen lyssnar på musik.”

Svenskar i Världen är en ideell organisation som verkar för de ca 550 000 utlandssvenskarnas bästa genom att bevaka deras intressen och hålla kontakt med svenska myndigheter. Utmärkelsen Årets Svensk i Världen har under de senaste åren tilldelats Zlatan Ibrahimović, Anne-Sofie von Otter, Hans Blix, Annika Sörenstam, Peter Wallenberg och Hans Rosling.

Se direktsändningar via t ex Expressen.se och TV4 Live när H.K.H. Kronprinsessan Victoria delar ut priset på Grand Hôtel i Stockholm.