Bakom kulisserna på SVT-programmet Landgång Australien

Ett av SVIV:s ombud i Austalien, Roger Kalla, medverkade vid inspelningen av programmet Landgång Australien. Tittarsiffrorna för programmet nådde vid första avsnittet rekordsiffror. Roger Kalla har skrivit en artikel om upplevelsen, tryck på ”Läs mer” för att läsa den.

Bakom kulisserna

 

Jag fick ett telefon samtal från Anna i Sydney dagarna innan julen 2010. Hon undrade om jag ville hjälpa till med att guida ett TV team från Sveriges Television i Malmö som just höll på med inspelningar av den nya säsongen av det populära mat- och reseprogrammet Landgång. Jag måste tillägga att jag som bott i Melbourne sedan 1996 hade missat denna serie men när Anna nämnde namnen på huvudrollsinnehavarna German Zamudio och Anne Lundberg samt program som Antikrundan som också producerades av SVT Malmö så förstod jag att det var något som kunde gå hem i stugorna och köken i Sverige.

 

Inspelnings teamet lett av Producent Petter Bragée befann sig i Sydney. Petter förklarade för mig att det var naturupplevelserna utefter den världsberömda “The Great Ocean Road” som vägen heter som slingrar sig fram längs sydvästkusten av delstaten Victoria som skulle vara fonden för ett eller två program i denna säsong av Landgång under inspelning. En av mina uppgifter var att assistera vid inköp av koktillbehör, campingutrustning, samt ingredienser till kängururagu som stod på menyn. Dessutom skulle jag hyra en 4-hjulsdriven bil att frakta allt pick och pack i.

 

Min främsta uppgift var dock att bidraga med min lokal kännedom för att identifiera vyer som skulle kunna passa programidén.  Bland annat ville Petter ha en flock känguruer, en vingård, en koalabjörn, en vy över vägen som vindlade sig fram över klipporna samt ett fint ställe att slå på läger och koka vår vildmarksmåltid med kängurusmak – helst med utsikt över de tolv apostlarna.

 

Teamet bestod föutom German, Anne och Petter av Lars Schön vår man bakom kameran. Efter att ha vi tagit några bilder av Melbournes största utomhus marknads plats samt inhandlat känguru fileer fortsatte filmteamet utefter Port Philip Bay mot Dromana där en gammal kollega till German skulle besökas och mat skulle lagas. Jag mötte teamet igen nästa dag i Queenscliffe en bit på vägen nedöver kusten. Och sedan bar det av med Anne vid ratten på vår vita tuffa hyrbil, hon körde som en biltjuv. Jag följde i vår andra bil, en inte fullt så glamourös minibuss.

 

Vårt första stopp var en vingård vid den berömda surfstranden Bells Beach där det lokala vinet skulle avsmakas. Sedan bar det av till golf banan i Angelsea där jag visste det fanns en flock med känguruer. Väl framme togs det bilder av German och Anne och känguruerna som villigt poserade. Nästa anhalt var turistorten Lorne där en utsiktsplats gav vackra vyer över den vindlande vägen och hyrbilen som jag fick köra fram och tillbaka några gånger innan dom fått den rätta vinkeln och hastigheten. Jag skulle köra i Anne Lundbergs biltjuvs takt. Sedan följde vi vägen någon mil och hittade mycket riktigt en sömnig koala i samma träd vid vägen som jag sett vid ett tidigare tillfälle. De rör sig inte så väldigt snabbt.

 

Efter denna dag var vi alla likt koalan lite trötta och vi vilade ut vid Melba Gully Cottage Farm i ett förtjusande och naturskönt, men något kyligt, område. Nästa dag var det så dags för resans höjdpunkt, tillagandet av kängururagun vid “The Twelve Apostles National Park”.  Apostlarna är 50 meter höga sandstensformationer som eroderats av vind och vågor och som sticker ut i det vilda Södra ishavet.

 

Väl framme vid “ the ship wreck coast” som denna kuststräcka också kallas förstod vi ganska snart att någon matlagning uppe på toppen av sandstens klipporna, som stupar lodrät ner i havet, inte var att tala om. Vinden var styv kuling styrka och regnskurarna var horisontella. Vad göra? Jag visste om ett ställe där gick det att ta sig ned till stranden nedanför klippstupen. Där fanns ett hundratal steg uthuggna i klippan. Möjligen var det mindre blåsigt nere på stranden.

 

Ett snabbt beslut togs att detta skulle vara stället för inspelningen av det sista inslaget i Landgång. Vi hjälptes åt att kånka ner bord. stolar, gaskök, tallrikar med bestick samt vatten och kängurusteken. I tillägg hade Lars både kamera och ljud inspelnings utrustning. Väl nede på stranden  satte vi upp allt samman och gjorde oss färdiga och gömde all kringutrustning bakom kameran. Detta skulle alltså se ut som en vildmarksupplevelse.

 

Inspelningen av inslaget med lagandet av vildmarksgrytan med känguru smak samt alla omtagningarna och filmningen från helikopter av Apostlarna och German och Anne på stranden ovanifrån tog 3-4 timmar. Det är inte lätt att filma ute i det fria och inte heller från en sandstrand med stora vågor upptäckte Lars, vår kameraman, när han plötsligt stod i knähöga iskalla vågor som smugit sig på honom bakifrån.

Vi smakade av ragun upplagd på plasttallrikar och inte de blå blecktallrikarna som Anne och German använde vid inspelningen. Ragun var ganska skaplig och rödvinet gick ned det också, även om det avnjöts i plastmugg. Sedan bar vi upp all utrustning, lastade bilen  och skyndade oss till närmaste kafe i Port Campbell för att värma upp oss och torka våra våta persedlar.

Jag kommer efter mina upplevelser bakom kulisserna vid en TV-inspelning alltid att vara medveten om allt det som görs i bakgrunden för att skapa den gemytliga atmosfär som präglar ett program som Landgång. Jag tycker att kameraman Lars Schön, producent Petter Bragee samt huvudpersonerna German och Anne förstås skulle ha Svenska Dagbladets bragdmedalj för insatsen vid den strapatsrika inspelningen av Landgång Australien.

 

Text av Roger Kalla, ordförande kyrkorådet Svenska Kyrkan i Melbourne och ombud för föreningen Svenskar i Världen i Australien.

 

Landgång Australien hade säsongsstart i SVT1 torsdagen den 14 april och denna säsong innehåller fem program. Avsnitten kan ses i SVT Play här.