SVIV-representanten Minna Madzunkova berättar

Madzunkova,-Minna (1)Namn: Minna Madzunkova

Bor: Valencia, CA

Ålder: 43

År utomlands: 14

Hemstad i Sverige: Bålsta

Vi har blivit kvar längre i USA än planerat! När min man blev erbjuden en ettårig postdoc-tjänst på JPL/NASA följde jag med till Pasadena på äventyret.

I grunden är jag statistiker och driver idag ett konsultföretag. Mitt mål är att hjälpa företag som har fastnat i gamla spår att bli mer effektiva. Jag jobbar även med uppdrag som rör översättning, marknadsföring och företagsetablering.

Vi trivs väldigt bra och uppskattar värmen här i Kalifornien, öppenheten och den amerikanska ”everything is possible”-mentaliteten, men saknar familjen och vännerna hemma oerhört mycket. Livet är annorlunda. Till exempel existerar inte det sociala skyddsnätet på samma sätt som i Sverige och väldigt många människor far illa.

Förutom ombudsuppdraget för Svenskar i Världen är jag aktiv i SWEA Los Angeles där jag var ordförande under 2015 och 2016, medlem i SACC-LA och även medlem i Svenska kyrkan LA. Dessutom gick mina barn på Svenska skolan i Santa Monica innan de började Kindergarten.

Svenskar i Världen är en viktig organisation som alla utlandssvenskar borde vara medlemmar i. Framförallt för att hålla sig ajour med vilka frågor som diskuteras i Sverige som påverkar vår framtid. Ju fler vi är, desto starkare blir vår SVIV-röst!

Under 2017 fick jag en förfrågan om att bli ombud då uppdraget skulle passa bra med tanke på mitt breda kontaktnät inom svenskkolonin här i Los Angeles. För att nå ut till ännu fler representerade jag Svenskar i Världen på SWEA LA:s julmarknad och överraskades av alla nyfikna frågor och främst att de allra flesta inte ens kände till Svenskar i Världen! Jag är övertygad om att nytänk behövs, såsom utökat samarbete med andra organisationer och även företag, vilket jag kan bidra med. Nu under våren har jag varit i kontakt med ”Swedes in the States”, ett socialt nätverk som nyligen öppnade kontor i Los Angeles, för att utveckla ett givande samarbete. Jag ser med spänning fram emot en inspirerande långsiktig samverkan!

Min uppfattning är Sverige och övriga europeiska länder ofta behandlas som en homogen grupp av amerikanerna. Svenskar och européer har dock generellt ett gott rykte som ärliga och lojala.

Frågorna bland de svenskar jag möter varierar beroende på bland annat ålder och familjesituation. Jag hamnar ofta i diskussioner som gäller barnens skolgång och språkutveckling till juridik och företagande. Vid vissa tillfällen hänvisar jag till Svenskar i Världens experter – ännu en förmån för medlemmar!

Det lustiga är att vissa förändringar har smugit sig på utan att jag har insett det själv. Ett exempel är då min syster blev intervjuad i en branschtidning i Sverige och jag tyckte hon nervärderade sig själv, något som fick min familj i Sverige att utbrista:  ”Vi håller inte med alls! Nu har du blivit amerikaniserad!”.

Trots den amerikanska positiviteten känns livet skörare i USA och jag stannar ofta upp och känner en oerhörd tacksamhet gentemot Sverige och min uppväxt. Utlandsvistelsen har vidgat min syn på allt i livet!

Vi har endast rest hem under somrarna och jag inser att min och barnens bild av Sverige är  något rosenskimrande med de obligatoriska skogspromenaderna, smultronplockandet och bakandet av jordgubbstårtor. För mig är Sverige fantastiskt och jag lever gärna kvar i bubblan under några sommarveckor!

Råd som jag kan ge när det gäller flytt till USA vill jag säga att det inte bara är att flytta, utan du måste ha visum och den processen tar dessutom tid. Det är inte omöjligt dock! Ett tips är att delta i Green Card lotteriet, så länge möjligheten finns. Det är värt att prova och om du inte trivs: flytta hem, med en erfarenhet rikare.