SVIV-representanten David Westsson berättar

Bakgrundsfakta:
Namn: David Westsson
Bor: Haag, Nederländerna
Ålder: 35 år
År utomlands: 12 år
Hemstad i Sverige: Piteå

Efter ett utbytesår i Tyskland under gymnasiet, väcktes Davids nyfikenhet kring att bo utomlands. Tillsammans med en fallenhet för språk och ett intresse för att förstå hur olika samhällen fungerar har han sen dess provat på att bo, studera och jobba i sex olika länder.

”Jag tycker det verkligen är fascinerande hur olika vi människor är och ändå så lika. Oavsett om vi bor i en storstad i Japan, en småstad i norra Kanada eller en lite by i östra Tyskland, så strävar vi alla att fylla vår vardag med meningsfulla och roliga saker. Visst skiljer det sociala sammanhanget sig åt, men när man väl har bott in sig är det lätt att hitta vänner och skapa sig en givande vardag”.

Med en civilingenjörsutbildning i teknisk fysik från Umeå universitet slutligen i bagaget, gick sedan flyttlasset 2010 till Nederländerna. Och där är han fortfarande kvar.

”I en så internationell stad som Haag går det fort att göra sig hemmastadd. Via någon hobby – i mitt fall genom strategispelet go – eller andra fritidsaktiviteter är det sen enligt min erfarenhet relativt lätt att integrera sig lite till och lära känna fler sidor av Nederländerna”.

David gillar att ta sig an utmaningar och när tillfället att bygga sitt eget hus dök upp, tvekade han inte länge. Efter ett antal nya erfarenheter med holländsk byråkrati och många timmars jobb senare, så lyckades de att importera och sätta upp ett traditionellt småländskt hus mitt bland de annars ganska fyrkantiga tegelhusen.

”Jag tycker verkligen om att få jobba med händerna och göra något konkret. Samtidigt så längtade jag efter att kunna bo energineutralt och slippa vara beroende av gas och alla de problem det bidrar till. Husprojektet blev därför en perfekt kombination och en erfarenhet – förbistringarna till trots – jag nu inte skulle vilja vara utan”.

Det ena ledde sen till det andra och då David verkligen ser klimatfrågan, jämlikhet och förstärkningen av vår demokrati som vår tids stora utmaningar, så bestämde han sig att ta steget och började engagera sig på ett samhälleligt plan. Att bli aktiv inom Svenskar i Världen föll sig som utlandssvensk väldigt naturligt.

”Vi kan lära oss så mycket av varandra och skulle vi lyckas ta tillvara de bästa lösningarna från olika länder skulle vi kunna bemöta framtidens utmaningar än starkare. Vi med erfarenhet av att bo och leva i olika samhällen, kan fylla en viktig roll i dialogen och informationsutbytet mellan länder. Vi utlandssvenskar är dessutom så många nu att det sett ur en demokratisk synvinkel är viktigt att våra åsikter på olika sätt hörsammas. Och det är något Svenskar i Världen verkligen jobbar aktivt med och något som jag också vill bidra till”.

Gällande representationen och synligheten av utlandsboende tog David ett till steg tidigare i år, då han först var kandidat för det holländska gröna partiet GroenLinks i Haags kommunval och sedan kandidat till Riksdagen för Miljöpartiet.

”Många av lösningarna för ett jämlikare och mer hållbart samhälle, behöver vi få till inom politiken och med den ödmjukhet och förmåga att förstå andras perspektiv man får av att bo utomlands, tror jag mig kunna fylla en konstruktiv roll i dagens stundtals ganska hätska debattklimat”.

Sedan i somras finns det två till ombud i Nederländerna – Birgitta Slot och Camilla Degerth. Tillsammans kommer de att utöka Svenskar i Världens aktiviteter i Nederländerna och se till att föreningen hittar sin kompletterande roll till de andra mer kulturellt eller socialt inriktade svenskföreningarna.

”Jag tror mycket på samarbete mellan oss olika föreningar. Visst finns det viss överlappning ibland, men i huvudsak riktar vi oss till olika grupper. Den konkurrent vi främst tävlar mot är istället bristen på tid och det inte självklara intresset för Sverigeföreningar i sin helhet. Genom att samordna och promota varandras aktiviteter blir vi mer synliga och attraherar mer medlemmar samtidigt. Julmarknaden i Rotterdam i helgen är ett bra exempel på just detta och under året kommer det säkerligen fler tillfällen. Tillsammans når vi ut och kan vi bättre föra utlandssvenskarnas talan”.