SVIV-representanten Christer Rönnegard berättar

Bakgrundsfakta:
Namn: Christer Rönnegard
Bor: Mallorca
Ålder: 75
År utomlands: 52 (inkl. 3×2 år i Sverige). Sydeuropa, Sydamerika, Sydostasien och Mellanöstern.

E
fter att ha fått smak på ”äventyret att bo utomlands” som trainee för ABB (dåvarande ASEA) i Barcelona har jag bytt land tio gånger för AGA, SKF, Business Sweden (dåvarande Exportrådet) och Tetra Pak. Smaken för att bo utomlands gäller fortfarande och numera tillbringar jag en del av min tid på Mallorca med somrar på Västkusten.

Äventyret var, och är, nya kontakter, språk, social och ekonomisk miljö – att bredda mig till världsmedborgare med svenska värderingar som bas. Efter att ha ”klockat ut” med mina internationella erfarenheter av  multinationella företag har jag KUL som ”bollplank” i form av att agera mentor/coach/konsult för ledare främst i svenska företag (www.ennoble.org). I dag är det enkelt att ”träffas” med tillgänglig teknik och när personliga möten är påkallade så kan man lätt resa till och från Mallorca.


Äventyret var, och är, nya kontakter, språk, social och ekonomisk miljö – att bredda mig till världsmedborgare med svenska värderingar som bas.

Förutom min roll som ombud för Svenskar i Världen är jag lokalt engagerad i Munskänkarna Mallorca, Svenska Kyrkan Mallorca och en grupp svenska golfspelare.

Ingen vet hur många svenskar det är som bor på Balearerna (Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera). Det är lätt att flytta hit och att leva här. Jag blir sällan kontaktad i egenskap av ombud. De som bor här, ofta sedan länge, har nämligen egna nätverk och hjälper gärna dom som vill ha lokal hjälp och svar på frågor.  Mallorca och mallorkinerna är mycket vana att hantera utlänningar som en del av turismen, då det är öns största industri med ca 15 miljoner besök per år varav en miljon från Skandinavien, vilket också gör det enkelt att hitta och klara sig som nykomling. I tillägg till svenska kontakter finns här naturligtvis även engelska och tyska kontakter, exempelvis läkare, mäklare och jurister. Sjukvården håller hög standard och flera kliniker har engelsk, tysk och svensk personal för att hjälpa till med språk.

Under senare år har det blivit populärt att skaffa sig ett andra boende på Mallorca, ett boende för semestrar, långhelger, sport, gym, segling, vandra i bergen och så vidare, här finns att välja på. Så, jag kallar Mallorca för Paradiset när man också inkluderar personlig säkerhet, sociala och ekonomiska förhållanden samt ett gynnsamt klimat i tillägg till maten – Medelhavscuisine.


Så, jag kallar Mallorca för Paradiset när man också inkluderar personlig säkerhet, sociala och ekonomiska förhållanden samt ett gynnsamt klimat i tillägg till maten – Medelhavscuisine.

Om man känner för svenska produkter som exempelvis mat, så finns det flera ställen för det inklusive IKEA. Tidskrifterna ”ÖN” och ”Livet på Mallorca” utkommer fyra gånger per år och innehåller lokala reportage och tips. Nättidningarna ”Mallorcanyheter” och ”Mallorcanytt” kommer ut dagligen. Filmer är dubbade till spanska men allt fler biografer visar nu filmer på originalspråk med spansk text.

För den som vill ”bredda sig ytterligare” efter att ha kommit hit rekommenderar jag att lära sig spanska och vill man ”ännu mer” så gäller mallorkinska (katalanska).

Det kulturella utbudet är stort, för att vara på en sådan liten ö med teatrar, musik och konst av lokala, nationella och besökande talanger och ”The Joan Miro Foundation” med studio och utställningar har sitt säte här.

FOTO: Christer med en skulptur av Joan Miro i centrala Palma.

Svenska skolan är väl etablerad sedan många år och har ca 150 elever vilket är vad den klarar. Antalet har hela tiden ökat och det är kö för att komma med. Svenska kyrkan är också populär med ca 12 000 besök per år och arrangerar band annat lucia- och midsommarfirande, julmarknad,  körsång, filmkvällar, lektimmar mm. Kyrkan har ett ansenligt bibliotek med böcker, DVD och CD för utlåning. Med ca 200 vigslar per år är den en av de populäraste svenska kyrkorna för giftermål.

Som utlandssvensk sedan lång tid vet jag värdet av lokala nätverk och ville gärna ”dra mitt strå till stacken” när dåvarande generalsekreteraren Karin Ehnbom-Palmquist frågade mig. Det gäller fortfarande. Jag är också del av Svenskar i Världens valberedning och hjälper till med ”några strån” även i den bemärkelsen.

Slutligen, bland Svenskar i Världens olika aktiviteter är rollen som lobbyist- ”röst för oss över 600 000 utlandssvenskar” den mest väsentliga.

Text: Christer Rönnegard