SVIV-representanten Carl Schander berättar

Bakgrundsfakta
Namn: Carl Schander
Bor: Warszawa, Polen
Ålder: 44
År utomlands: Totalt 13, varav 4 i Polen
Hemstad i Sverige: Stockholm

Min fru Caroline, som arbetar på UD, och jag hade länge haft en dröm om att bo några år utomlands med våra tre barn. Få saker är enligt mig så utvecklande som att leva i andra länder. Som barn bodde vi i Marbella följt av fem år i Los Angeles och som vuxen har jag bott i Frankrike, Belgien och Serbien. Mina erfarenheter av utlandsvistelser är enbart positiva och har varit till stor nytta i mitt liv.

2015 var timingen rätt och en tropiskt varm augustidag flyttade vi in i det hus vi hyr i en trevlig förort till Warszawa, tack vare att Caroline tillträde en tjänst på svenska ambassaden.

Få saker är enligt mig så utvecklande som att leva i andra länder.

Jag lämnade mitt arbete som konsult inom internationell chefsrekrytering för att bli medföljande. Efter intensiva år i karriären ville jag ta chansen att spendera mer tid med våra barn och samtidigt reflektera över hur jag bäst kunde använda mina erfarenheter framöver. Första året i Polen var en salig blandning av praktiska bestyr med skolor, boende och intensivt nätverkande för att bygga relationer och lära känna landet. Att behärska det polska språket stod också på min agenda, men dessvärre är det fortfarande långt kvar till det flyt jag trodde jag skulle ha efter fyra års studier… Tack och lov fungerar det bra med engelska i Warszawa!

Vad är din huvudsakliga sysselsättning i landet?
Jag bygger som vd och medgrundare upp exparang. Exparang är en svensk tech-startup som utvecklar en digital matchningsplattform för rekrytering och karriärplanering för chefer och andra nyckelpersoner i näringslivet. En viktig målgrupp för exparang är utlandssvenskar: Vi vill bygga ett nytt verktyg för smidiga karriärsteg och bland annat hjälpa expats att dra nytta av sin utlandserfarenhet inför en flytt tillbaka till Sverige, alternativt mellan marknader. Jag tror att internationell erfarenhet i alla former kommer att värdesättas mer i framtiden och det är särskilt viktigt att Sverige, som ett högteknologiskt men litet land i en allt mer globaliserad värld, knyter till sig och använder dessa erfarenheter.

Svenskar i Världens verksamhet ligger mig varmt om hjärtat och för mig är det roligt och viktigt att hjälpa svenskar som har, eller vill få, utlandserfarenhet. Förutom mitt engagemang som ombud har jag också startat ”Warsaw Vikings”, en whatsappgrupp för skandinaver, som träffas ett par gånger om året för att utforska Warszawas nattliv.

Hur är det att bo i det land du är bosatt i?
Polen är ett väldigt trevligt, enkelt och lagom exotiskt land att bo i. Med lagom exotiskt menar jag att man som svensk har alla fördelar av att uppleva något nytt, intressant och annorlunda utan att riskera en så kallad kulturchock.

Konstigt nog vet vi svenskar ganska lite om Polen trots att vi är grannländer. Sedan kommunismens fall, och sedermera inträdet i EU 2004, befinner sig Polen i stark ekonomisk utveckling. Det är ett dynamiskt land med ett rikt kulturliv där historien är närvarande. Alla som har besökt oss har förundrats över hur fint Warszawa är. De har imponerats av arkitekturen, museerna och de många bra restaurangerna, samt uppskattat det relativt låga kostnadsläget jämfört med Sverige.

Artighetsfraser och titlar är ett viktigt smörjmedel i vardagen och polackerna är vänliga och respektfulla. Tempot är något lugnare än i Sverige, till exempel är de flesta affärer stängda på söndagar.

Alla som har besökt oss har förundrats över hur fint Warszawa är.

Det som kan vara utmanande i Polen för en svensk är den mer hierarkiska företagskulturen, att man behöver besöka tre olika affärer för att få tag på allt som man hittar i vanlig ICA och att polackerna kör bil tämligen aggressivt… Det jag saknar mest med Sverige är naturen, luften och semlor.

Alla i vår familj trivs väldigt bra i Polen och jag kan varmt rekommendera landet för både affärer och nöje.