Hemmavarande medföljare

Om ni har barn, kan det vara bra att som medföljande förälder börja utlandsvistelsen som hemmavarande, så man får tid till att hjälpa barnen att komma till rätta i sina nya miljöer och för att kunna fixa hemma så att familjen kan känna sig som hemma så fort som möjligt. Som tidigare nämnt är det viktigt att inte låt hemmavarandet bli ens nya livsstil som varar alltför länge.

Sara, som har valt att stanna hemma det första året som medföljare, upplever många fördelar med den så kallade ”hemmafru”-livsstilen. Hon menar att hon nu får chansen att göra sådant, både för sig själv och familjen, som hon inte hade möjlighet att göra när både hon och hennes partner jobbade heltid i Sverige;

Jag kan göra en hel del under dagtid. Blir barnen sjuka är jag hemma och likaså på loven. Det känns skönt att slippa ta ledigt eller ha dem på fritids. Vi har mycket mer familjetid tillsammans här och hittar på saker som vi inte skulle ha gjort hemma i Sverige. Man växer så mycket som människa och svetsas samman som familj. Man behöver varandra på många olika och nya sätt.

Det är klart att den nyfunna egentiden som medföljare uppskattas och tiden kan, till en början av ens tid i utlandet, kännas givande och fullsatt. Men precis som Sara nämner så kan den nya tidsvinsten också upplevas ovan. När man flyttar från ett land som Sverige, där normen om två inkomsttagare inom varje familj präglar den svenska kulturen och livsstilen, kan det bli svårt att ställa om till att inte behöva jobba. Det kan till och med kännas svårt att kalla sig själv för ”hemmafru”. Sara, liksom många andra nya hemmavarande medföljare, upplever sin livsstil i utlandet som något efterlängtat men som ändå krävde viss tid att vänja sig vid;

De första månaderna kände jag mig stressad på morgonen när jag vaknade, van av känslan hemifrån när jag jobbade. Men ju längre tiden gick här och jag insåg att jag egentligen kunde styra helt och hållet över min dag, desto mer kunde jag njuta av min nya situation. Att vara ”hemma- fru” här i USA är inget konstigt. Jag fyller dagarna med saker jag tycker är roligt, saker som jag behöver göra för att hålla familjen flytande, och nej, det är inte långtråkigt. Jag njuter av att för första gången på många år känna att jag inte är stressad över alla måsten på jobbet, alla aktiviteter som det ska skjutsas till, alla gånger man måste vabba, men det egentligen inte passar in i ens arbetsliv, handla, städa, laga mat, tvätta, bjuda hem vänner och hinna träna. Nu har jag ett helt annat lugn.

Det lugn som Sara uttrycker är ofta uppskattat bland småbarnsföräldrar, för det är oftast dessa som väljer att vara hemma hela eller delar av utlandsvistelsen som medföljare. Det är klart givande att kunna tillbringa kvalitetstid med sin familj och kunna ägna tid åt att skapa grogrunden för familjens trivsel och hemmakänsla i det nya landet. Dessutom är det inte lika normbrytande i många andra länder att vara hemmavarande förälder, jämfört med hur det kan vara i Sverige. Men som tidigare nämnts bör man inte låta sig bli allt för bekväm i hemmet.

Det är viktigt att hålla CV:t, kunskaperna och talanger uppdaterade och att sträva efter att skapa sig ett så brett socialt nätverk som möjligt, inom både jobb och fritid. Dels för att undvika beroendet av partnerns arbetstider och sociala krets och dels för att det kan öka möjligheten till jobb, inspiration till sysselsättning och bi- dra till självutveckling genom interaktionen med andra människor. Dessa är en del av de förmåner som tilldelas den yrkesverksamma eller sysselsatta medföljaren.

 

Tillbaka till innehållsförteckningen om medflytt