Pass till barnet – vad behöver man tänka på?

Räcker det med att ena föräldern är med eller kräver passmyndigheterna att båda vårdnadshavarna är på plats när barnet ska ansöka om ett svenskt pass? Vilka dokument ska visas upp och hur får barnet samordningsnummer? UD:s kansliråd Sophie Tzelidis reder ut. 

En infekterad skilsmässa där ena föräldern inte vill lyfta ett finger för att underlätta för passansökan eller långa avstånd till närmaste passmyndighet är två orsaker till att medlemmar har hört av sig med frågor om det räcker med att bara en av vårdnadshavarna är med när barnet behöver ansöka om eller förnya sitt pass. Andra ska ansöka om pass för sitt barn för första gången och undrar hur tågordningen ser ut och vilka dokument som ska med.  

Vi har tagit hjälp av Sophie Tzelidis, kansliråd vid enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden på Utrikesdepartementet, för att reda ut vad som krävs för att ett barn fött utomlands som har minst en svensk förälder ska få ett pass. 

Logga in för att läsa artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Bild: Canva. Bilden är omarbetad.