Vem ska bli Årets Svensk i Världen 2024? 

I över 35 år har utmärkelsen Årets Svensk i Världen förärats svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom olika områden och satt både sig själva och Sverige på världskartan. Nu är nomineringsprocessen för 2024 års pris öppen.  
 
Förra året var det Sveriges krigskorrespondenter som mottog utmärkelsen för att de som yrkesgrupp bidrar modigt med engagemang och insikter, och medverkar till vår förståelse för verkligheten. Det var första gången priset gick till en hel yrkesgrupp, och inte till någon specifik person.  
 
Nu har du möjlighet att nominera DIN favorit. Det gör du genom att antingen fylla i vårt formulär här eller mejla namn och motivering till sviv@sviv.se senast den 30 april 2024. Skriv ”ÅSIV 2024” i ämnesraden.  

Flera personer kan dela på utmärkelsen, men man kan bara ta emot den en gång. Juryn består av Svenskar i Världens styrelse. Pristagaren kommer att offentliggöras i höst. 

Tidigare pristagare

Astrid Lindgren, Zlatan, Max Martin, Margot Wallström, Ingvar Kamprad – ja, listan över tidigare pristagare spänner mellan kultur, näringsliv/entreprenörskap, vetenskap, idrott och det humanitära och diplomatiska området. Här kan du se alla tidigare pristagare.
 
Missade du de senaste prisceremonierna som var digitala kan du se dem här:  
Årets Svensk i Världen LIVE 2023 med krigskorrespondenterna Paul Hansen och Elin Jönsson 
Årets Svensk i Världen LIVE 2022 med Zara Larsson och hederspristagare Barbro Osher  
Årets Svensk i Världen LIVE 2021 med Mikael Dolsten, Anders Tegnell, Anders Borg, Louise Svanberg och Claudia Olsson  
Årets svensk i Världen LIVE 2020 med Max Tegmark, Martin Lundstedt, Sara Mazur, Erik Ekudden och Claudia Olsson  
 
År 2020 och 2021 bjöd pristagarna på varsin spännande föreläsning:  
SWED-Talk med Mikael Dolsten  
SWED-Talk med Max Tegmark