Zara Larsson Årets Svensk i Världen 2022

En världsstjärna och frontfigur för svensk musikexport, men också känd för att stå rakryggad i viktiga frågor. Det kännetecknar Årets Svensk i Världen 2022, Zara Larsson. I år är det 35:e gången som Svenskar i Världen delar ut utmärkelsen.

Utmärkelsen Årets Svensk i Världen går till en eller flera svenskar som har gjort en extraordinär insats inom sitt verksamhetsområde och därmed har satt både sig själv och Sverige på världskartan. Områdena spänner mellan kultur, näringsliv/entreprenörskap, vetenskap, idrott och det humanitära och diplomatiska området.

I år är det 35:e gången som Svenskar i Världen uppmärksammar dessa framstående svenskar.

– Svenskar i Världens styrelse är djupt imponerad av vad Zara Larsson har åstadkommit, både rent musikaliskt, men också genom att visa kurage i viktiga frågor. Hon är verkligen värd utmärkelsen Årets Svensk i Världen säger Svenskar i Världens ordförande Louise Svanberg

Överraskades av beskedet

Zara Larsson överraskades digitalt av beskedet att hon utnämnts till Årets Svensk i Världen av Svenskar i Världens ordförande Louise Svanberg och generalsekreterare Cecilia Borglin.

Stockholmare som satt Sverige på världskartan

Zara Larsson, född 1997 i Stockholm, är en svensk sångerska och låtskrivare. Redan som tioåring slog hon igenom i TV-programmet Talang. Hon blev som femtonåring den yngsta artist som vunnit två Rockbjörnar och hon satte även rekord i att som 17-åring vara den dittills yngsta sommarvärden i Sommar i P1.

Zara Larsson tillhör den skara artister som ingår i Billions Club på Spotify, vilket innebär att hon har låtar som har passerat en miljard lyssningar. Som sångerska och låtskrivare har Zara Larsson dessutom fått ett stort antal svenska och internationella utmärkelser och hon har sålt platina i flertalet länder. Dessutom har hon nyligen startat eget skivbolag, Sommer House Records.

Just nu är Zara Larsson aktuell med ett nytt album och turnén The Poster Girl Tour. Härom veckan gjorde hon en bejublad spelning på Gröna Lund i Stockholm.

Förutom musiken har Zara Larsson rönt internationell uppmärksamhet för sina ställningstaganden i olika frågor. Hennes förmåga att stå rakryggad har gjort henne till en förebild bland framförallt unga kvinnor världen över.

Motivering

Zara Larsson är en världsstjärna och frontfigur för svensk musikexport. Trots sin unga ålder har Zara Larsson under flera år varit en av de mest kända artisterna på den internationella musikscenen. Bland annat tillhör hon Billions Club på Spotify, vilket innebär att hon har låtar som har passerat en miljard lyssningar. Som sångerska och låtskrivare har Zara Larsson fått ett stort antal svenska och internationella utmärkelser och hon har sålt platina i flertalet länder.

Utöver sin musikaliska talang står Zara Larsson rakryggad i olika ställningstaganden och hon drar sig inte för att uttala sig om några av samhällets mest diskuterade ämnen. Hennes åsikter inspirerar och stärker unga kvinnor världen över.

Zara Larsson har därmed mer än väl förtjänat utmärkelsen Årets Svensk i Världen 2022. 

Prisutdelning

Datum och tid för den digitala prisutdelningen kommer inom kort.

Tidigare pristagare

I år är det 35:e gången som Årets Svensk i Världen delas ut. I fjol var det Mikael Dolsten, global forskningschef på Pfizer som förärades utmärkelsen. Året dessförinnan var det fysikprofessorn och AI-forskaren Max Tegmark som fick priset.

Hela listan av tidigare pristagare finns här.