Exklusiv inblick i krigskorrespondenternas vardag

Paul Hansen har blivit skjuten två gånger och Elin Jönsson fick nyligen ta skydd för att undkomma kryssningsmissiler vid den ukrainska fronten. Sveriges krigskorrespondenter lever otvivelaktigt ett farligt liv för att kunna fullfölja sin viktiga uppgift: att skildra verkligheten. Se hela intervjun och prisutdelningen av Årets Svensk i Världen här.

Utmärkelsen Årets Svensk i Världen gick i år till Sveriges alla krigskorrespondenter. I den direktsända prisutdelningen medverkade SVT:s Ukrainareporter Elin Jönsson och via länk från Betlehem deltog DN:s fotograf Paul Hansen som bevakar kriget mellan Hamas och Israel.

Svenskar i Världens generalsekreterare Cecilia Borglin (till vänster) och ordförande Louise Svanberg delade ut Årets Svensk i Världen 2023 till Paul Hansen och Elin Jönsson som representerade Sveriges alla krigskorrespondenter. Foto: William Grote.

Med hjälp av inslag och bilder får vi här en personlig inblick i krigskorrespondenternas vardag som kantas av död, sorg, fara – men också glädje. Att rapportera om hur verkligheten ser ut för alla människor som lever i krig och väpnade konflikter är en stark drivkraft som de delar med kollegerna. Samtidigt finns det en frustration i att det alltid finns konflikter som hamnar i medieskugga.  

Vi vill redan nu varna för starka bilder och filmer!

Prisutdelning av Årets Svensk i Världen 2023

Den direktsända prisutdelningen av Årets Svensk i Världen 2023 sändes den 9 november från vår partner SEB:s studio.

Diplom att ladda ner

Elin Jönsson och Paul Hansen delar utmärkelsen Årets Svensk i Världen 2023 med Sveriges alla krigskorrespondenter. Är du krigskorrespondent så väntar ett diplom även på dig. Du laddar enkelt ner det här.

#åretssvenskivärlden