Statsvetarpraktikant med internationell erfarenhet

Tereze Abazi är statsvetaren som har en stark förkärlek till Frankrike, ser sig som en schweizisk armékniv på kansliet och uppmanar alla att ta chansen till utlandserfarenhet; fais-le! 

Varje termin får Svenskar i Världen värdefull hjälp från studenter som prövar sina teoretiska färdigheter genom att göra sin praktik på kansliet. Denna termin är det statsvetaren Tereze Abazi som vi har den stora äran att välkomna.  

Vad studerar du? 

Jag studerar språk & politik-programmet inriktning franska på Linnéuniversitetet i Växjö. Jag blir färdig statsvetare i juni 2024.  

Du har bott i Frankrike, vad gjorde du där?

Det stämmer. Jag har en förkärlek till Frankrike sedan tidigare och rest dit många gånger. Höstterminen 2021 flyttade jag ner till Nice i Frankrike för att påbörja mina studier. Mitt första år läste jag franska på heltid och hade turen att första terminen var i Nice. Den andra terminen var förlagd till Växjö, men var 100% på distans, vilket jag såg som ett ypperligt tillfälle till att stanna kvar i Nice och blev därmed kvar i ett år. 

Vad har du för intressen? 

Jag älskar att resa och upptäcka nya delar av världen. Språk, kultur och musik är nog mina största intressen, eller ja, allt som faller inom det kreativa och nyfikna, intresserar mig! 

Vad vill du göra när du är klar med utbildningen? 

Jag går i funderingarna att läsa en master inom statsvetenskap eller något ämne som faller in i den kategorin. Alternativt börja jobba direkt om man skulle hitta något superintressant att arbeta med! 

Hur hörde du talas om Svenskar i Världen? 

Jag visste sedan tidigare att jag ville ha en praktik som liknar något jag vill arbeta med i framtiden, till exempel att representera utlandssvenskar eller svenska intressen utomlands. 

Efter lite googlade så hittade jag Svenskar i Världen. Jag insåg direkt att ”wow, det här är ju precis det jag söker efter!”. Jag tycker fler borde känna till denna fantastiska organisation som stödjer och ger information till svenskar bosatta utomlands, som vill flytta utomlands, eller som bott utomlands och vill flytta hem igen. 

Vad hoppas du få ut av din praktikperiod? 

Jag vill kunna få erfarenhet och en chans att utveckla mina teoretiska kunskaper som statsvetare praktiskt. Genom Svenskar i Världens påverkansarbete är man med och påverkar myndigheter och beslutsfattare att alltid sträva efter att inkludera utlandssvenskarna som är mycket viktiga för Sverige och som faktiskt representerar vårt fina land utomlands! 
I och med att man som praktikant får arbeta mycket självständigt så har man fantastiska möjligheter till att ta egna initiativ samt lära sig mycket om sådant man kanske inte tidigare hade någon kunskap om. Man är en schweizisk armékniv som får göra både det ena och det andra. 😊 

Vilket är ditt bästa tips till andra som vill studera eller av andra skäl bo utomlands? 

Läs gärna på lite innan om landet/staden du ska till för att skapa någon slags bekvämlighet innan du åker dit. Om du rest utomlands på utbytesstudier så har du en väldigt bra möjlighet att knyta nya vänskapsband och hitta vänner för livet. Du kanske har kurskamrater från Sverige, eller andra delar av världen, och tillsammans kan ni upptäcka staden ni pluggar i och landets kultur. Börja jobba någonstans, något café eller liknande. Jag vet några kurskamrater till mig i Frankrike som tog ett deltidsjobb på en bar/café under våra studier och där kommer du garanterat att träffa många människor att öva språket med och hitta vänner. Mitt bästa tips är verkligen att våga ta sig ut på egen hand ibland och prata med främlingar, gå till ett bibliotek och läs böcker/tidningar på det språket du vill lära dig. Det finns så många möjligheter till personlig utveckling och fantastiska upplevelser! 

”DO IT! GÖR DET! FAIS-LE!” 


Jag vet att de första känslorna brukar vara rädsla och ovisshet. Av erfarenhet så försvinner dessa känslor väldigt fort och man inser att det inte är så läskigt som man trodde det var. Oavsett så är det en extremt bra livserfarenhet att ha med sig, både privat- och i arbetslivet.

En sak är säker, att resa, studera och bo utomlands är bland det bästa jag gjort i hela mitt liv.
DO IT! GÖR DET! FAIS-LE!