Driven statsvetare stärker upp Svenskar i Världen 

För att ytterligare flytta fram utlandssvenskarnas positioner stärker nu Svenskar i Världen upp med en driven projektledare med statsvetarbakgrund och erfarenhet av public affairs och digital marknadsföring. Beatrice Öhman brinner för medborgarskapsfrågor och vill öka medvetenheten om utlandssvenskarnas betydelse.  

Svenskar i Världen har rekryterat Beatrice Öhman som har många års erfarenhet från en av Sveriges främsta kommunikationsbyråer, Kreab. Därtill har hon erfarenhet från digital PR och marknadsföring. Förutom att utgöra en viktig kugge för organisationens påverkansarbete kommer Beatrice att ansvara för Svenskar i Världens medföljandeprogram och representanter.

— Beatrice är ett mycket välkommet tillskott och vi är så glada över att ha henne på plats. Hennes erfarenhet av public affairs och digital marknadsföring, parat med många års projektledning kommer att stärka upp Svenskar i Världens kansli, säger generalsekreterare Cecilia Borglin.

Låt oss ta Beatrice Öhman på pulsen. 

Berätta lite kort om din yrkesmässiga bakgrund. 

Jag har en bakgrund som omvärldsanalytiker och konsult på Kreab, en av Sveriges ledande kommunikationsbyråer, där jag arbetade med public affairs och företags- och varumärkeskommunikation. Senast kommer jag från den digitala marknadsföringsvärlden där jag arbetat med digital PR kopplat till marknadsföring. Jag är en van projektledare och skulle beskriva mig som generalist – jag kan lite om mycket.  

Från ditt perspektiv, vilken är Svenskar i Världens viktigaste roll?  

Att alltid vara relevanta. För våra medlemmar genom att lyssna, lyfta upp och framföra deras behov och ståndpunkter men också i de frågor vi driver. 

Har du redan nu några tankar om hur vi kan bli ännu bättre? 

Två saker. För det första måste vi öka medlemsantalet, ju fler medlemmar desto större tyngd får organisationen i det politiska påverkansarbetet. Vi måste också bli bättre på att förmedla vilken betydelse utlandssvenskarna har för Sverige – de är förmodligen våra viktigaste ambassadörer i utlandet. Något som kanske är viktigare än någonsin just nu. Därtill bidrar hemvändande svenskar med värdefulla erfarenheter till gagn för samhället. 

Vilken av våra sakfrågor brinner du mest för? 

Medborgarskapsfrågor! Det måste vara lättare att både vara utlandssvensk och att återvända till Sverige. Slopa samordningsnumret för utlandssvenskar. Personnummer möjliggör så mycket annat. 

Vem skulle du vilja se som gäst i Svenskar i Världens Livefika? 

Det hade varit spännande att höra fysikprofessorn och kosmologen Max Tegmark prata om AI givet ämnets aktualitet. Det hade också varit intressant att få ta del av Sverigebilden utomlands genom våra representanter som bor och verkar i utlandet. Vilka frågor får de om Sverige? Och hur upplever de att Sverigebilden förändrats över tid?  

Vem är Beatrice Öhman privat?  

Jag är en samhällsintresserad tvåbarnsmamma som gillar att spendera tid med familjen, träna (gärna löpning), resa och upptäcka nya platser samt vara ute i naturen – gärna vandra i fjällen. 

Finns det någon kuriosa som kan vara rolig för andra att veta om dig?     

Jag har dykt med hajar i Stora Barriärrevet. Hajarna var dock rätt små och som tur var brydde de sig inte så mycket om mig men lite skrämmande var det ändå.