Vad gäller, och vilka anledningar och regelverk ligger till grund för det svenska passet? 

Svenska passens giltighetstid, möjlighet till provisoriska pass och extrapass, krav på medborgarskapsutredning och eventuella undantag för personlig inställelse. Experter från Polismyndigheten och UD reder ut vad som gäller. 

Ett ständigt aktuellt ämne som rör utlandssvenskar är de svenska passen. Långa väntetider för att förnya sitt pass, passens giltighetstid på fem år och kravet på personlig inställelse även vid utlämnandet jämförs med hur andra länder gör.  

Vad gäller, och vilka anledningar och regelverk ligger till grund för det svenska passet? Vi har tagit hjälp av två experter inom området för att reda ut detta; Sophie Tzelidis, kansliråd på UD som har lång erfarenhet från olika utlandsmyndigheter och Monica Andersson, erfaren processutvecklare för resehandlingar på Polismyndigheten. 

Logga in för att läsa hela artikeln. Inte medlem än? blir du det enkelt här.

Foto: Pexels, Pixabay