I Prag ingår latin och tjeckiska i läkarutbildningen

I våras besökte Svenskar i Världens generalsekreterare Prag och talade med svenska läkarstudenter om studierna i Tjeckien. De intygade att de var mycket nöjda med sina studier och livet i den vackra, tjeckiska huvudstaden. Deras erfarenheter liknade de vi fick höra om tidigare under våren i Warszawa. Det är hårda studier och auktoritära lärare, men bra utbildning som även inkluderar ett års latin och baskunskaper i tjeckiska. Bägge språken är nödvändiga under praktikperioderna.

Sveriges ambassadör i Prag, Annika Jagander, bjöd under samma besök in till ett möte med Pragsvenskar i sitt fina residens, som har en vidsträckt utsikt över gamla stan. Många utlandssvenskar hade hörsammat inbjudan och där träffades många i svenskkolonin – studenter och företagare, entreprenörer och företrädare för svenska exportföretag liksom svenskar gifta med tjecker eller tjecker som vuxit upp i Sverige och sedan återvänt hem.

Svenskar i Världens nya ombud i Prag, Anna Linka, kom direkt från radiostudion där hon hade presenterat en jazzfestival som hon ordnar i Prag i sommar tillsammans med sin man som är musiker. Många frågor från deltagarna på mötet hos ambassadören gällde utbildning för medföljande barn, i svenska såväl som IB studier och vad som gäller vid återflytt till Sverige. Det är aktuella frågor som Svenskar i Världen har på agendan.

Vid besöket i Prag träffade vi också lektorn i svenska på universitetet. Svenskstudier är ett populärt val och varje år söker fler än som kommer in.

Bildtext: Möte på svenska ambassaen i Prag. Liban Jamal och Paula Sund (mitten) är våra studentombud i Tjeckien. Båda läser läser till läkare och är inne på andra året i sin utbildning. Edward Lilliehöök till vänster är praktikant på ambassaden.

Foto: Barbro Ehnbom