Rekordstort resande bland svenskar

Under 2013 ökade resorna både inom Sverige och utomlands. Svenskarna gjorde drygt 18,5 miljoner resor till utlandet – en ökning med 3,8 procent. Populäraste resmålet är som vanligt Danmark dit över 3 miljoner resor gick följt av Spanien som var destination för drygt 2 miljoner resor och på tredje plats Finland med 1,8 miljoner resor. Enda resmålet utanför Europa på topp-10 listan är USA med nära 650 000 resor. Men även i Sverige fick vi besök av utländska gäster – de nyttjade 20 miljoner gästnätter varav 13,5 miljoner på hotell. 

Tittar man specifikt på resor med övernattningar är det Spanien som är favoritdestinationen, följt av Danmark och Finland. För dagresorna är det av förklarliga skäl främst Norden som är målet men nära 120 000 personer reste till Tyskland över dagen.

Huvudorsakerna till resor med övernattningar är att komma bort, sola/bada och få lugn och avkoppling. För dagsresorna är anledningarna shopping, komma bort och nöje & underhållning.

De flesta övernattningsresor skedde med flyg där charterflyget utgör drygt en tredjedel och övernattningarna skedde överlägset mest på hotell/motell. Utläggen för fritidsresan kostade i snitt cirka 18 655 kronor medan utläggen för tjänsteresan uppgick till ca 10 651 kronor.