CSN undersöker ”skenbosättningar” av återbetalare

”Ändrad lagstiftning krävs för att komma åt miljardfifflet med studielån. Av de låntagare som de senaste fyra åren inte betalat på sina studielån är cirka 4 000 personer sannolikt skenbosatta i Sverige. Enbart de 100 låntagare som är skyldiga mest har en skuld på över 100 miljoner kronor. CSN vidtar nu en rad åtgärder för att få fram korrekta adresser och inkomstuppgifter, men det krävs också ändrad lagstiftning” skriver CSN:s generaldirektör Kerstin Borg Wallin på DN Debatt idag.

”Drygt var fjärde utlandsboende låntagare hos CSN missköter sina återbetalningar. På sikt gör det att staten förlorar miljardbelopp i form av avskrivningar av studielån. Sedan några år bedriver därför CSN ett omfattande arbete med att leta adresser, driva in skulder och driva rättsprocesser i utlandet.”

 

”Nu går myndigheten vidare och fokuserar även på de låntagare som inte betalat något under de senaste fyra åren på sina studielån som de fick under 1990-talet. Nya uppgifter som CSN hittat tyder på att en fjärdedel av dem, cirka 4 000 personer, sannolikt är skenbosatta i Sverige. De bor helt enkelt i utlandet.”

 

”De nya kontrollerna förväntas rädda mer än en miljard av statens totala lånefordran i form av studielån. Enbart de 100 låntagare med de högsta skulderna som har skenbosättning har en skuld på över totalt 100 miljoner kronor.”

 

Läs hela debattartikeln via länken nedan:

DN Debatt: Skenbosättningar kostar CSN miljardbelopp varje år