Uppehållstillstånd eller arbetstillstånd – får jag välja och vad går snabbast?

Finns det något sätt att snabba på processen för uppehållstillstånd undrar många hemvändande familjer vars partner kommer från ett land utanför EU? Finns det någon fast track och går det att ha två tillståndsprocesser igång samtidigt? Migrationsverket svarar.  

Extremt långa handläggningstider på Migrationsverket är en vanlig anledning till att hemvändande familjer, där partnern kommer från ett land utanför EU, hör av sig till oss. De vill till varje pris undvika att familjen behöver leva åtskilda åt i väntan på besked från Migrationsverket.  

Så här kan det låta:  

Vi har precis påbörjat processen med uppehållstillstånd för min fru. Jag har ett fast jobb i Sverige och vi har även bostad. Migrationsverket har fått mitt arbetsavtal, hyreskontrakt och löneinformation från USA. Min fru är amerikanska och våra barn är 11 och 14 år.  

Min fru är nu här på 90-dagars turistvisum och vi hoppas undvika en situation där hon måste lämna Sverige för en längre period i väntan på beslut. Det skulle vara en enorm stress för hela familjen – inte minst för barnen, men skulle även påverka min arbetsgivare då jag behöver resa i jobbet. 

Kan min fru söka jobb i Sverige (hon är specialistläkare) och därmed få ett arbetstillstånd som gör att hon kan stanna i väntan på uppehållstillstånd? 

Hur fungerar en så kallad ”fast track” gällande arbetstillstånd? 

Migrationsverket har återkopplat att min fru får stanna längre än de 90 dagar som visumet gäller om hon åberopar familjesituationen. Stämmer det? Och innebär det att hon då får stanna i Sverige fram tills dess att Migrationsverket bearbetar hennes uppehållstillstånd? 

Kan våra familjeskäl tillsammans med det faktum att vi inte ligger samhället till last då jag har inkomst och bostad vara tillräckligt starka för att hon kan få beslutet om uppehållstillstånd medan hon är i Sverige? 

Migrationsverket svarar 

Logga in för att läsa hela artikeln. Inte medlem än? Då blir du det enkelt här.