”Läget är det värsta sedan andra världskriget” 

Om säkerhetsläget för Sverige försämras kan utlandsbosatta komma att kallas till tjänstgöring. Mikael Frisell, generaldirektör på MSB och Bengt Forssten, ställföreträdande generaldirektör på Plikt- och prövningsverket förklarar vad som gäller för utlandssvenskar i händelse av krig. 

Generaldirektören på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), beskriver det svenska säkerhetsläget som det värsta sedan andra världskriget. 

I dagsläget kallas inte utlandsbosatta till mönstring eller tjänstgöring, trots att alla svenska medborgare mellan 16–70 år – oavsett var de bor – omfattas av lagen om totalförsvarsplikt. Detta kan dock förändras om säkerhetsläget försämras, säger ställföreträdande generaldirektör på Plikt- och prövningsverket, Bengt Forssten. 

– Om regeringen anbefaller en höjd beredskap, då får vi ett annat läge.  

Vilka regler som gäller för utlandssvenskar med dubbelt medborgarskap i händelse av krig är komplext att svara på och beror på vilket land man bor i. Som huvudregel gäller att man ska tjänstgöra där man bor, enligt Bengt Forssten.  

– Sverige har ratificerat den europeiska konventionen om medborgarskap, då är huvudregeln att man ska tjänstgöra där man för tillfället är bosatt. Även icke-medborgare som är skrivna och bor i Sverige lyder under allmän tjänsteplikt, säger Bengt Forssten. 

Han uppmanar samtidigt att ta reda på vilka regler som gäller i just det land man är bosatt i.  

Utlandssvenskar uppmanas att hålla sig uppdaterade och vara förberedda om säkerhetsläget snabbt skulle ändras.  

– Följ läget, ha en nära kontakt med din ambassad och konsulat. Om du är förberedd kommer du inte att belasta systemet i början och kan istället hjälpa andra, säger Mikael Frisell.  

Om kriget eller krisen kommer 

Se Utlandssvenskarnas parlament här.