Förändringar i sikte gällande svenskt medborgarskap 

Att vara svensk medborgare från födseln är inte en garanti för att medborgarskapet varar livet ut. Regeringen föreslår nu nya krav för att den utländska partnern i utlandssvenska familjer ska kunna få svenskt medborgarskap. Utskrivna svenskar behöver bevisa det svenska medborgarskapet vid varje passansökan och ibland även utreda om medborgarskapet är korrekt. Svenskar i Världen djupdyker i villkoren för det svenska medborgarskapet. 

Det svenska medborgarskapet är under lupp. Det påverkar såväl svenska barn födda utomlands som utlandssvenska familjer som flyttat till Sverige där partnern är utländsk. Kopplat till det svenska medborgarskapet är även den medborgarskapsutredning som görs vid varje passansökan och den medborgarskapsförklaring som ibland krävs för att säkerställa det svenska medborgarskapet. 

Här ska vi reda ut olika perspektiv på det svenska medborgarskapet. Vi börjar med gruppen svenskar som är födda och fortsatt bosatta utomlands.  

Litet steg i rätt riktning 

Svenska medborgare sedan födseln behandlas olika beroende på födelseland. Ett barn som föds i Sverige behåller sitt medborgarskap utan åtgärd, medan ett barn som föds utomlands måste ansöka om att få behålla det – trots att båda har förvärvat medborgarskapet vid födseln till en svensk förälder.   

Enligt medborgarskapslagen kan nämligen en svensk medborgare förlora sitt medborgarskap vid 22 års ålder om personen är född utomlands, aldrig haft hemvist i Sverige, och inte vistats i Sverige under förhållanden som tyder på samhörighet med landet. Syftet med regeln är att förhindra att svenskt medborgarskap går i arv i generationer utan faktisk anknytning till Sverige. 

Logga in för att fortsätta läsa. Inte medlem än? Då blir du det enkelt här.

Foto: Canva
Text: Lovisa Ericsson