Erfarenheter från årets förparlament 

Inte mindre än 26 förparlament under fem veckor med närmare 900 intresserade deltagare visar på ett stort engagemang i frågor som berör utlandssvenskarnas liv och vardag. Diskussionerna ligger till grund för Svenskar i Världens påverkansarbete, och ger ett tydligt bevis på att organisationen fyller en viktig funktion som utlandssvenskarnas röst i Sverige. 

I år arrangerar Svenskar i Världen den tionde upplagan av Utlandssvenskarnas parlament, som äger rum den 18 juni. Det är ett tillfälle då vi lyfter utlandssvenskarnas behov och perspektiv i dialog med politiker och experter med målet att få till stånd förändringar i frågor som påverkar utlandssvenskarnas liv och vardag.  

De 26 förparlament som har hållits under mars och april har fokuserat på ett 15-tal sakfrågor. Genom att utlandssvenskar från hela världen har bidragit med egna erfarenheter har Svenskar i Världens kansli fått en aktuell bild av de problem som utlandssvenskarna har idag. Det har också varit ett ypperligt tillfälle för utlandssvenskar att bidra med lösningsförslag och kommentera på de förslag som redan är framtagna.  

På lejonparten av förparlamenten deltog sakkunniga inom respektive ämne. Deras kunskap och erfarenhet bidrog till att förklara dagens regelverk och ge förutsättningarna för möjliga förändringar. 

Passförnyelse, BankID och svenska bankkonton toppade 

De två förparlament som skapade störst intresse handlade om behovet av att förenkla passansökan och utöka antalet utlandsmyndigheter och deras befogenheter, samt utlandssvenskarnas tillgång till BankID och svenska banktjänster. 

Vad gäller passfrågan lyftes bland annat utmaningarna med långa väntetider och avstånd till ambassaderna, samt höga kostnader i samband med passansökan utomlands. Det finns en tydlig önskan om att återinföra mobila passtationer liknande den som tidigare fanns i USA, och motsvarande den som idag används i Finland, för att komma till bukt med problemet med långa avstånd till ambassader. Det framfördes även förslag om att förlänga passens giltighetstid till tio år, särskilt för äldre som inte ändrar utseende i samma utsträckning som yngre.  

På förparlamentet om BankID och banktjänster lyftes problemet med att inte kunna få BankID utan ett svenskt personnummer, men också det faktum att personer som har personnummer riskerar att bli av med tjänsten i de fall då deras bankkonton ofrivilligt stängs ned. Deltagarna uttryckte sitt missnöje och oro över bristande kommunikation från svenska banker, där de upplever det vara omöjligt att kunna agera i tid om banken vill stänga ner kontot.  

Därutöver var det förparlamenten som diskuterade krav kopplade till svenskt medborgarskap och önskan att införa personnummer istället för samordningsnummer till svenska barn födda utomlands som engagerade mest.  

För svenska barn födda utomlands framfördes en stark önskan om att återinföra möjligheten att tilldelas ett personnummer istället för samordningsnummer. Utlandssvenskarna vill dessutom att särskild hänsyn tas till återvändande svenskar och deras familjer vid utformningen av hemvist- och försörjningskrav vid ansökan om svenskt medborgarskap, samt att kravet att behöva ansöka om att behålla det svenska medborgarskapet vid 22-årsålder ska slopas eftersom medborgarskapet redan har förvärvats vid födseln.  

Dessa fyra sakfrågor har tillsammans fångat upp 330 deltagares erfarenheter och tankar. 

Övervägande positiv respons 

Efter varje förparlament skickades en enkät ut till deltagarna. Resultatet visar att 83 procent av respondenterna är mycket nöjda eller nöjda med förparlamenten. Särskilt utmärkande är känslan av att inte vara ensam i problemen som uppstår som utlandssvensk och möjligheten att påverka. Många lyfte att sakfrågorna var viktiga och intressanta och att experterna bidrog med viktig information: 

“Det här var min första interaktion med Svenskar i världen och jag var imponerad av problematiken som ni tog upp och lösningsförslagen ni kom på. Det känns som om ni tar mina intressen som utlandssvensk på allvar, vilket är mycket uppskattat.” 

“Jag fick en mycket tydligare bild av vad som gäller i nuläget och en liten knuff i riktningen att hålla kolla på vad som händer i frågan framöver.” 

“De bryr sig om oss utlandssvenskar och våra problem, inte bara när det är valdags i Sverige och någon behöver våra röster. Tack för att ni ser och hör och bryr er om oss. Det betyder mycket!” 

Nästa steg: Utlandssvenskarnas parlament  

Alla insikter, förslag och perspektiv från förparlamenten har noterats av Svenskar i Världen. Den 18 juni samlar vi ministrar, riksdagspolitiker från samtliga partier och flertalet experter för att följa upp frågeställningarna och diskutera lösningsförslag. Gör redan nu en markering i kalendern för Utlandssvenskarnas parlament den 18 juni klockan 13–16 svensk tid. 

För att inte missa viktiga uppdateringar, följa oss i sociala medier. Inom kort kommer vi att uppdatera med information om programmet här