Flytta utomlands? Ha koll på vad som gäller!

Det är viktigt att ha koll på vad som gäller när du ska flytta utomlands eller redan har flyttat. Som utskriven har du både begränsade skyldigheter och rättigheter.  

Det säger sig självt att det är viktigt att följa de lagar och regler som finns, oavsett om man bor i Sverige eller utomlands. Detta konstaterande gör vi med anledning av TT:s artikel om bidragsfusk bland utlandssvenskar.

Men lagar och regler kan uppfattas som en snårskog, så även den som vill göra rätt för sig kan köra i diket.

Här kommer därför viktiga länkar, samt praktiska råd och tips till dig som redan bor utomlands eller som står i startgroparna för att flytta.

Försäkringskassan och Skatteverket

Som utskriven har du både begränsade skyldigheter och rättigheter. Två viktiga myndigheter att kontakta om du ska bo utomlands längre än ett år är Försäkringskassan och Skatteverket. Du som är pensionär behöver ha koll på vad Pensionsmyndigheten har för information.

Försäkringskassan: Flytta, jobba, studera eller få vård utomlands

Skatteverket: Flytta från Sverige

Pensionsmyndigheten: Pensionär bosatt utanför Sverige

Fler praktiska råd och tips

I handboken ”Att flytta ut från Sverige” (Ingrid Marie Eriksson och Lars Ihlar, 2016) har vi samlat praktiska råd och tips och gjort tydliga checklistor inför utlandsflytten.
Boken hittar du här.

I Svenskar i Världens Livefikor kan våra medlemmar ställa sina frågor till olika experter. Vi har bland annat gästats av Skatteverket, Pensionsmyndigheten, Migrationsverket, Familjens Jurist och Grant Thornton.
Våra Livefikor hittar du här.

Vi samlar kontinuerligt in svar från myndigheter och experter på frågor som våra medlemmar har. Det handlar om allt ifrån giftermål, skilsmässa och dödsfall till skatt, körkort, pension och olika krisrelaterade frågor.
Dessa frågor och svar hittar du här.

Här har vi samlat ännu fler länkar, kontaktpersoner och information som är av värde om du funderar på att flytta utomlands.
Denna information hittar du här.