Skaffa Mobilt BankID genom att skanna pass eller ID-kort med mobilen

Nu är det möjligt att identifiera sig genom att blippa nationellt ID-kort eller pass via mobilens NFC-läsare i stället för att personligen besöka ett bankkontor när du ansöker om BankID. Vi har sammanställt storbankernas krav för att få eller uppdatera BankID.

BankID är Sveriges mest populära e-legitimation och används av fler än åtta miljoner privatpersoner. Att inte ha tillgång till BankID är en stor utmaning för många utlandssvenskar, inte minst vid besök i Sverige då e-legitimationen ofta är en förutsättning för olika köp av varor och tjänster, men också identifikation.

För att skaffa ett Mobilt BankID krävs att du har svenskt personnummer och du är kund i en bank i Sverige. Du behöver också svenskt pass eller svenskt nationellt ID-kort. Alla som är folkbokförda i Sverige, oavsett medborgarskap, finns med i Statens personadressregister, SPAR. När man utvandrar och avregistreras ur folkbokföringen raderas man från SPAR automatiskt efter fem år. Om man inte längre finns kvar i SPAR kan man inte förnya sitt BankID. För att finnas kvar i SPAR längre än fem år kan man begära förlängning från Skatteverket. Läs här hur du blir återinläst i SPAR.

Är du raderad från SPAR kan du önska att bli återinläst, oavsett hur länge du har bott utomlands. Här finns instruktion och länk.

Kontroll av ID-handling ett måste

Utöver dessa krav var du tidigare tvungen att besöka ett bankkontor, men nu erbjuder vissa banker möjligheten att använda en mobiltelefon med NFC-läsare för att skaffa BankID.

NFC står för Near Field Communication eller Närfältskommunikation på svenska. NFC är en överföringsstandard för kontaktlöst utbyte av data över korta sträckor.

Enligt BankID ska du kunna flytta ett befintligt Mobilt BankID till en ny enhet utan att behöva besöka banken, givet att e-legitimationen fortfarande är giltigt. Om du inte har tillgång till ett giltigt BankID behöver du skaffa ett nytt. Du kan välja att antingen besöka ett bankkontor eller göra en digital kontroll av ID-handling via din internetbank om din bank erbjuder den möjligheten.

Systemkrav och tekniska detaljer

För att kunna ladda ner Mobilt BankID behöver telefonen, datorn eller surfplattan innehålla viss teknik för att det ska fungera. Du behöver därför ha koll på vilka systemkrav som ställs på din telefon eller den enhet som du vill ladda ner Mobilt BankID på. Här listas samtliga systemkrav.

Bekräfta med pass eller nationellt ID-kort

Ibland kan banken be dig bekräfta din identitet en extra gång. Det kan vara när du skaffar ett nytt BankID på distans eller gör någonting där högre säkerhet behövs, som en stor betalning. Det är alltid banken som beslutar när en extra kontroll behöver ske.

Du bekräftar din identitet genom att skanna och blippa ditt svenska pass eller nationella ID-kort med hjälp av din mobil. I filmen ser du vad du behöver och hur det går till. Om du inte har ett pass eller nationellt ID-kort utfärdat av polisen, behöver du kontakta din bank.

Finns det några skillnader mellan de svenska storbankerna gällande tillgång och hantering av BankID? Vi har bett Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank att svara på vilka krav de ställer för att man ska få förnya och installera nytt BankID, men också att flytta sitt BankID från en enhet till en annan.

Logga in för att läsa hela artikeln. Inte medlem än? Du blir det enkelt här. Går du med nu blir du medlem för hela 2024 och du får resten av 2023 ”på köpet”. 

Bild: BankID

Hur kommer du med i SPAR?
Läs våra tidigare artiklar om detta.

Återinläsning i SPAR – även för dig som varit utskriven länge.

Så ändras Statens Personadressregister, SPAR