Grekland

Grekland

Grekland, formellt Republiken Grekland, alternativt Hellenska republiken, är en republik i Sydeuropa på Balkanhalvön. Grekland gränsar till Albanien, Makedonien och Bulgarien i norr samt Turkiet i öster.

Här på landssidan finns nyheter, tips på relevanta länkar och kontaktuppgifter till våra representanter i landet.

Anmäl din utlandsvistelse
Glöm inte att skriva upp dig på ambassadens svensklista om du befinner dig utomlands! Vid en konsulär krissituation i landet du befinner dig i kan UD/ambassaden använda dessa uppgifter för att snabbt kunna komma i kontakt med dig. Skriv upp dig på svensklistan här.

Viktiga länkar med anledning av coronaviruset

Viktiga länkar med anledning av coronaviruset

- Texten uppdateras löpande. Med anledning av covid-19-pandemin är det viktigt att hålla sig uppdaterad om vilka åtgärder som rekommenderas för att begränsa spridningen och skydda personer som tillhör riskgrupperna. Minst lika viktigt är det att säkerställa att informationen vi tar del av är korrekt. Tänk på att det är viktigt att följa respektive lands råd och föreskrifter. Folkhälsomyndigheten är den myndighet i Sverige som ansvarar för att utveckla och stödja samhällets arbete med att förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Håll dig uppdaterad om deras råd här. På Krisinformation.se sammanställs krisinformation från svenska myndigheter. Utrikesdepartementet uppdaterar regelbundet vilka reserestriktioner som gäller. UD:s specifika information gällande coronaviruset, inklusive svar på vanliga frågor hittar du här. Via UD:s app Resklar skickar ambassaderna ut aktuell information om landet man befinner sig i med hjälp av pushnotiser. Finns där appar finns. Utrikesministern publicerar kontinuerliga uppdateringar på sin officiella Twitter @AnnLinde och på Facebook @annlindepolitiker. Alla svenskar som befinner sig utomlands uppmanas att registrera sig på svensklistan! Du kan göra det här. Systemet har endast kvar uppgifterna i ett år vilket innebär att om du befinner sig utomlands i mer än ett år måste du registrera sig på nytt. När du registrerar eller omregistrerar dig på listan är det viktigt att ange dagens datum som ankomstdatum, oavsett hur länge du har varit i landet. Detta för att systemet inte ska uppfatta registreringen som inaktuell. Våra SVIV-representanter står redo att hjälpa strandade svenskar med bland annat översättning av lokala direktiv och råd för det aktuella landet. Du hittar dem här. Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) informerar kontinuerligt på sin webbplats. Även WHO uppdaterar dagligen på sin webbplats. Allmänna hälsofrågor hänvisas till informationsnumret 113 13 och vid behov av läkare bör man kontakta Vårdguiden på telefon 1177. Den 26 mars skickade vi ut ett extra nyhetsbrev med viktig information och länkar. I ett läge som detta är det viktigt att vi alla hjälps åt och visar solidaritet.Ta hand om dig och varandra!

Läs mer
FÖLJ LÄGET I Grekland MED ANLEDNING AV COVID-19

SVIV-representant i Grekland

Anette Rydén

Anette Rydén

Aten +30-6945-559 729 E-post
Bor i Grekland sedan många år och har arbetat lite på distans och med volontärprojekt under min tid här nere, samt även varit engagerad i ett litet konsultbolag här i Aten. Sitter med i SWEA Internationals styrelse.

Intresserad av att vara SVIV-representant?

Är du intresserad av att vara SVIV-representant i Grekland?
Kontakta svenskar.i.varlden@sviv.se