Vem är idealkandidaten? Seminarium om internationell arbetskraft

Svenskar i Världen tillsammans med Swedish International Students & Alumni (SISA) och Stockholms Handelskammare bjuder in till ett seminarium om hur svenska arbetsgivare kan bli bättre på att tillvarata personer med internationella kunskaper och erfarenheter.

En undersökning från Svenskt Näringsliv visar att “idealkandidaten” enligt svenska arbetsgivare är någon med svensk utbildningsbakgrund och kortare internationell erfarenhet, till exempel en utbytestermin. Men de bästa kandidaterna kan ha mer internationell erfarenhet än så, och de kommer inte alltid ha en examen från KTH eller Handelshögskolan.

När arbetstagare blir allt mer globalt rörliga får arbetsgivare inte stå stilla. Idag uppger nära hälften av alla svenska företag och myndigheter dock att de har bristande kunskaper om utländska utbildningar. Därför syftar det här seminariet till att ge handfasta tips och råd för att göra fler bekväma med att bedöma internationellt präglade CV:n.

Till vår hjälp har vi tre experter på internationell kompetens:

  • Professor Gunnar Eliasson, som för närvarande genomför en studie om varför svensk arbetsmarknad inte tagit tillvara på det erfarenhetskapital som människor bär med sig, och som tidigare studerat vad som krävs på “marknaden för kompetens”
  • Marianne Nilsson, rekryteringsansvarig på rekryteringsföretaget Incluso. Marianne är expert på att matcha internationella akademiker med relevanta arbetsgivare och har genom åren hjälpt hundratals talanger till ett kvalificerat arbetsliv i Sverige.
  • Kai Hammerich har mångårig erfarenhet av att arbeta både internationellt och i Sverige. Han har bland annat varit presschef vid Europarådet i Strasbourg, Vice VD på Saab-Scania och generaldirektör för Invest in Sweden Agency (ISA). Kai sitter idag i styrelsen för Föreningen Svenskar i Världen.

När: 24 maj 8.00-9.00. Registrering från 7.30

Var: Stockholms Handelskammare, Brunnsgatan 2, Stockholm

Anmälan: Senast 22 maj. Anmäl dig här.