Får barn födda i Sverige alltid svenskt personnummer?

Om ett svenskt par boende i utlandet föder barn i Sverige, får barnet då ett personnummer? Skatteverket informerar. 

Varje vecka får Svenskar i Världen en mängd frågor från medlemmar. Vissa frågeställningar berör fler personer i samma sits. Här kommer en sådan fråga.  

Jag och min man är svenska medborgare. Vi bor utomlands sedan ett par år. Jag har förstått att om mitt barn föds utanför Sverige så får hen ett samordningsnummer och inte ett personnummer. Jag har läst en artikel av er som säger att ett barn som föds i Sverige till svenska föräldrar får ett personnummer. Men på Skatteverkets hemsida står det att föräldrarna måste vara folkbokförda i Sverige för att barnet ska få ett personnummer. Så även om barnet föds i Sverige, får hen inte ett personnummer om föräldrarna är svenska men inte folkbokförda i Sverige utan ett samordningsnummer. Stämmer det?

Skatteverket informerar 

Logga in för att läsa artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här