Utrikesministern och migrationsministern medverkar i årets parlament

Har du frågor rörande livet som utlandssvensk? Nu har du chansen att få svar från utrikesminister Tobias Billström (M) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) som ska medverka i Utlandssvenskarnas parlament.  

Varför måste man bo så länge i Sverige innan ens partner från ett tredjeland kan ansöka om svenskt medborgarskap? Hur kan handläggningstiden hos Migrationsverket förkortas? Vad kan UD göra för att möta utlandssvenskarnas behov av fler utlandsmyndigheter? Varför är giltighetstiden på de svenska passen enbart 5 år? Hur tänker ministrarna effektivisera utlandsröstningen inför kommande val?  
 
På årets parlament gästas vi av utrikesminister Tobias Billström och migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Ministrarna kommer finnas på plats under eftermiddagen den 20 juni för att svara på utlandssvenskarnas frågor.  

Ta chansen att ställa din fråga redan nu, gärna i form av en kort videoinspelning (MP4-format). 
Mejla din fråga till sviv@sviv.se så kanske det blir just du som ställer en fråga till ministrarna! 

Datum: 20 juni 
Tid: 14.00-14.30 
Länk till Utlandssvenskarnas parlament

Utrikesministern och migrationsministern har båda tidigare deltagit i vårt populära koncept “Livefika”. I väntan på den 20 juni är det fritt fram att ta del av dem här!  
 
Livefika med utrikesminister Tobias Billström 

Tobias Billström (M) berättar om vilka erfarenheter han har tagit med sig från sin period som utlandssvensk, vilka skyldigheter Sverige har gentemot sina medborgare utomlands i händelse av krig och större katastrofer, om det kommande EU-ordförandeskapet och hur ett medlemskap i Nato kommer att påverka utlandssvenskarna. Han kommenterar även på passkaoset, utlandsröstandet i riksdagsvalet och hur han ser att UD ska utvecklas under hans ledning.   

 Livefika med migrationsminister Maria Malmer Stenergard  

Oacceptabelt långa handläggningstider på Migrationsverket som måste åtgärdas, löfte om en särskild organisation för att skapa snabbspår för högkvalificerad arbetskraft, Sverigedemokraternas inflytande och en önskan om fortsatt återkoppling på utlandssvenskarnas behov. I denna Livefika gästade Maria Malmer Stenergard Svenskar i Världens Livefika och svarade på frågor rörande migration.