Kan jag söka distansarbete i Sverige om jag bor utomlands?

Kan jag arbeta på distans från utlandet för ett svensk bolag placerat i Sverige? Behöver jag vara inskriven i Sverige för att arbeta i landet? Vilka skattskyldigheter har jag om jag arbetar på distans från ett annat land? Grant Thorntons expert Aino Askegård Andrésen svarar.

Många utlandssvenskar hör av sig till oss då de gärna söker distansjobb från Sverige men önskar att vara fortsatt bosatta utomlands. Denna situation framkallar många olika frågor såsom, vart betalas socialavgiften, bör jag folkbokföra mig i Sverige och vilka skattskyldigheter har jag? Vi har frågat dessa frågor till experterna på Grant Thornton och nu har Aino Askegård Andrésen givit oss ett svar.

Aino är Tax Director på Grant Thornton och arbetar med skatte- och socialförsäkringsfrågor inom Global Mobility.

Som medlem får du 15 minuters kostnadsfri konsultation med Aino Askegård Andrésen eller kollegan Maria Malm, därutöver 10 procents rabatt på det totala arvodet. Läs mer här.  

Grant Thornton svarar:

Logga in för att läsa hela artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

PS! Om du blir medlem nu så bjuder vi på årets sista månad. Ditt medlemskap sträcker sig därmed ända till den 31 december 2023.