Ger äktenskap möjlighet till svenskt medborgarskap?

Kan man få svenskt medborgarskap genom att vara gift med en svensk medborgare fast utan att bo i Sverige? Vår expert advokat Tove Sjövall svarar på frågan.

Vissa frågor som kommer in till oss relaterar enbart till personen som frågar, medan andra frågor är intressanta för en större målgrupp. Här kommer en som handlar om möjligheten till svenskt medborgarskap trots att personen i fråga inte bor i Sverige. Till vår hjälp att svara har vi tagit Advokatbyrå Tove Sjövall.

Min make som är australiensisk medborgare kom som utbytesstudent från Australien till Sverige för många år sedan för att studera. Vi gifte oss några år senare i Australien men vi har varit bosatta på Nya Zeeland de senaste åren. Våra gemensamma barn har valt att bosätta sig i Sverige. Vi har nu hört att man kan få svenskt medborgarskap utan att ha varit bosatt i Sverige om man är gift med en svensk medborgare. Hur ligger det egentligen till med denna möjlighet?

Logga in för att läsa hela artikeln.

Foto: Pixabay.com