”Åk inte, du kan bli kär”

Ja, så drastiskt uttrycker sig Jesper Lagerbäck om hur den tillfälliga migrationslagen slår mot svenskar som flyttar utomlands, och några år senare vill flytta tillbaka.

I en artikel i tidningen Bulletin intervjuas svenske Jesper Lagerbäck om de hinder som familjen står inför nu när de vill flytta hem från Nya Zeeland. Journalisten har efter kommunikation med migrationsmyndigheterna i Finland, Norge och Danmark erfarit att inget av de länderna har regler som innebär separation för de medborgare som vill återvända med utländska makar. 

Martin Orler, advokat på Juristhuset i Stockholm, som har handhaft ärenden åt utlandssvenskar i liknande situationer, säger att det sällan går att ge rådgivning som gör klienterna nöjda, eftersom processen är så långdragen och besluten ofta oförutsägbara.

I samma artikel konstaterar vi att Morgan Johansson säkert inte har levt åtskild från sin familj på samma vis som utlandssvenskarna tvingas till. Hela artikeln hittar du här.

Läs mer om SVIVs intervju i Ekot gällande den tillfälliga migrationslagen