MÖT STYRELSELEDAMOT ANNIKA REMBE

Född: 1955
Yrke: Generalkonsul för Sverige i New York, tidigare bl.a. generaldirektör för Svenska institutet
Länder du har bott i: Frankrike, Italien, Kina och USA

Av alla länder du har bott i – vilket är ditt favoritland?

Jag tycker att Sverige är fantastiskt på så många sätt, men eftersom jag är en nyfiken person stimuleras jag och njuter av det land och jag bor i vid varje tillfälle.

Ditt bästa tips inför utlandsflytten?

Försök att få en bild av landet, kulturen och människor genom film, musik, media och naturligtvis litteratur – både fack- och skönlitteratur.

Ditt bästa tips inför hemflytten?

Var nyfiken på vad som hänt sedan du lämnade Sverige, även vårt land utvecklas.

Varför engagerar du dig i Svenskar i Världens styrelse?

Ända sedan jag som ung pluggade, jobbade och reste utomlands har jag varit övertygad om att möten, dialoger och relationer är nödvändiga för att vi ska förstå varandra bättre och bygga ett förtroende. Förtroende är nödvändigt, inte minst idag när Sverige, EU och resten av världen står inför stora utmaningar som inte kan lösas av någon på egen hand. Jag har till exempel sett hur ett aktivt EU-samarbete kan bidra till att stödja unga människors möjlighet till utveckling och hur EU kan flytta klimatagendan framåt.

Svenskar i Världen representerar de svenskar som på olika håll i världen eller hemma bidrar till att bygga förståelse, relationer och förtroende. De är viktiga brobyggare och viktiga för erfarenhetsutbytet, därför behöver de en kanal för information och kunskap och en röst hemma.

Och på slutet lite kuriosa om Annika 
Som mycket ung reste jag genom de flesta av USA:s delstater med buss, åkte bananbåt till Panama och fortsatte med buss upp till USA. Jag tycker mycket om att resa med buss och tåg. Jag har snart besökt 100 länder, men det har ju krävt en del flygande också. Nu har takten på resandet avtagit.