Nya UD-appen RESKLAR – ett bra sätt att förbereda utlandsresan

Svenskarna gjorde förra året över 16 miljoner utlandsresor. De flesta resorna går bra. Men årligen hanterar UD i Stockholm mer än 2 000 ärenden med svenskar som råkar illa ut, ambassaderna många fler. En resa ska vara en positiv upplevelse, inte en siffra i utrikesförvaltningens statistik. UD:s nya app är en hjälp på vägen för utlandsresenären. 

UD-appen RESKLARInför semestertider satsar nu UD på att fler ska förbereda sig inför utlandsresan, genom att ha försäkring, läsa på om det land de ska resa till och ha bättre kunskap om vad de kan och inte kan få hjälp med av en svensk utlandsmyndighet. UD:s konsulära jour är tillgänglig dygnet runt för att ge råd och konsulärt stöd i nödsituationer. Men från UD vill man påpeka att det finns gränser för vad departementet kan göra och att det största ansvaret vilar på resenären.

Genom nya versionen av appen UD Resklar, ud.se/reseapp, kan utlandsresenärer få hjälp att planera sin resa för att inte missa viktiga saker som pass, visum och försäkring, ambassadernas reseinformation och att ladda ner viktiga telefonnummer som behövs om något händer. Nytt är också att man kan anmäla sig till ambassadens ”svensklista” via ett webbformulär, för att kunna bli kontaktad av UD eller ambassaden om nödvändigt i en större krissituation, swedenabroad.com/svensklistan.

För många människor är det en självklarhet att använda bälte när man åker bil eller hjälm när man kör motorcykel, i alla fall på hemmaplan. Utomlands är det kanske inte lika självklart. Kanske lagen i det landet inte heller kräver det. Följderna kan bli svåra både för både hälsa och ekonomi. Ett ambulansflyg hem till Sverige kan kosta hundratusentals kronor. En nota som resenären själv måste stå för om hon eller han är oförsäkrad. Bara i Thailand frihetsberövades mer än 70 svenskar av olika anledningar under 2013. Ibland kan det röra sig om brott mot lagar man inte visste fanns. Flera av dessa missöden kan undvikas genom enkla förberedelser. Appen har i tidigare version redan laddats ner närmare 100 000 gånger, och UD hoppas nu på fler användare. Ladda ner den inför sommarens utlandsresa och läs mer på www.ud.se/resklar. UD Resklar finns även på Facebook och Twitter.

Läs mer om

,