Svenskar i Världens 80-års Jubileum

Bakgrundsbild: Tommie Hansen

I augusti firade föreningen Svenskar i Världen, alla utlandssvenskars förening, 80 årsjubileum. Bland gratulanterna fanns Carl Bildt, Jan Eliasson och medlemmar som flugit in från hela världen för att delta i firandet.

Firandet inleddes på måndagen den 20 augusti med seminariet ”Sverige i världen och världen i Sverige – utmaningar för vår gemensamma framtid” där deltagarna fick ta del av Carl Bildts perspektiv på Europa och världen och fick en något ljusare bild av världen av Gapminders Ola Rosling. De fick också nya tankar kring FNs utvecklingsmål under en diskussion mellan Reach for Changes vd Sofia Breitholtz, Ahmed Abdirahman som är grundare och ordförande av Global village samt arbetar som näringspolitisk expert vid Stockholms handelskammare, PUSH Sveriges vice ordförande Tove Lexén och sist men inte minst, FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson.

Efter årsmöte på Grand Hôtel avslutades dagens firande med utdelningen av utmärkelsen Årets svensk i världen till Nina Stemme under en vacker jubileumslunch. Där hade vi även äran att inte mindre än sju tidigare mottagare av utmärkelsen också deltog.

Under tisdagen hann vi även med en trevlig ombudsträff hos Atlas Copco där 17 ombud från olika länder kunde delta och diskutera frågor gällande föreningens verksamhet och utveckling.

Jubileet avslutades med en fin mottagning i Arvfurstens Palats på Utrikesdepartementet på tisdag kvällen. Föreningen och dess medlemmar hälsades där välkomna av utrikesministerns kabinettsekreterare Annika Söder. Hon belyste allt det viktiga jobb föreningen och hyllade allt det alla utlandssvenskar gör för Sverige.

Vi vill tacka alla våra medlemmar som rest från olika håll i världen för att delta under detta firande! Samt ett stort tack till alla sponsorer som gjort detta firande möjligt!

Nedan kan ni se ett urval av vackra bilder från jubileet.
Svenskar i Världen äger rättigheterna till samtliga bilder.
Fotograf: Bengt Säll

 


 

På självaste födelsedagen, som var den 15 mars 2018, firade medarbetarna på kansliet med tårta och vinnare av tårttävlingen utsågs. Läs här om kansliets firande och se vinnartårtan. Se vår lilla kortfilm från kalasfirandet.