Kina

Kina

Kina, officiellt namn Folkrepubliken Kina, är det till ytan största landet i Östasien och världens folkrikaste land med 1,4 miljarder invånare. Vissa siffror visar att Kinas befolkning var 1,5 miljarder invånare år 2006.

Här på landssidan finns nyheter, tips på relevanta länkar och kontaktuppgifter till våra representanter i landet.

Anmäl din utlandsvistelse
Glöm inte att skriva upp dig på ambassadens svensklista om du befinner dig utomlands! Vid en konsulär krissituation i landet du befinner dig i kan UD/ambassaden använda dessa uppgifter för att snabbt kunna komma i kontakt med dig. Skriv upp dig på svensklistan här.

Uppföljande råd om coronaviruset (2019-nCoV)

Uppföljande råd om coronaviruset (2019-nCoV)

- Utrikesdepartementet avråder icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen gällande tills vidare. Risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället bedöms än som mycket låg Svenska medborgare i Kina hänvisas att följa händelseutvecklingen, ny information släpps kontinuerligt av svenska konsulat och ambassader samt lokala myndigheter. Läs om avrådan hos svenska ambassaden i Kina här: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/kina/ Ambassaden uppmanar även svenska resenärer i Kina att anmäla sig till ambassadens svensklista. Spridningsreducerande åtgärder så som stoppade resor in- och ut från Wuhan infördes 23 januari, och därefter har liknande restriktioner införts för ett ytterligare antal städer i Hubeiprovinsen. I resten av landet höjs också beredskapen, som reserestriktioner i Peking och flera andra städer. Det rekommenderas att undvika kontakt med personer som visar symtom på pågående luftvägsinfektion, iaktta god hand- luftvägs- och personlig hygien, samt undvika folksamlingar, speciellt som besök på marknader där djur och fjäderfä finns. I samband med detta ställs flera stora officiella firanden av den kinesiska nyåret in av myndigheter, och "semesterperioden" förlängs för att minska folks mobilitet, exempelvis genom att fördröja öppningen av ständga skolor. Världshälsoorganisationen (WHO) beslutar fortfarande att inte utlysa globalt folkhälsonödläge, yttligare information hittas på deras webbplats : https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019 Fler råd och mer information delas även ut av generalkonsulatet i Hongkong: https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/hong-kong/ Och av Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/coronavirus-wuhan-kina-januari-2020/   Se bemötandeguiden för alla områden UD och svenska ambassader kan stödja i: https://www.regeringen.se/informationsmaterial/2015/10/konsular-service-till-svenskar-utomlands/

Läs mer
Konfirmation för utlandssvenska ungdomar i Sverige

Representant i Kina

Anna Centerman

Anna Centerman

Tianjin

Logga in för att komma åt kontaktuppgifter.

Jag kom till Kina 2010 tillsammans med min familj. De första 6 åren bodde vi i Peking sedan flyttade vi till Tianjin som ligger 15 mil öster om Peking, där vi fortfarande bor kvar. Utöver att jag är SVIV representant är jag även är engagerad i Svenska i Beijing som är kompletterande svenska för svensktalande barn och i SWEA International.
Erik Forsberg

Erik Forsberg

Hangzhou

Logga in för att komma åt kontaktuppgifter.

Har bott 11+ år i Kina, universitetslektor, egenföretagare, samt STINTs representant i Kina. Representant för SVIV sedan 2016. Jag kan bidra med allmän kunskap om Kina, information om universitetsvärlden samt kan jag bidra med kontakter angående företags-etableringar.  
Per Linden

Per Linden

Shanghai

Logga in för att komma åt kontaktuppgifter.

Bosatt i Shanghai sedan 2002 och utlandssvensk sedan 1987. Egenföretagare med företagen Scandic Sourcing och Scandic Foods Asia. Även aktiv i handelskammaren och KTH Alumni.

Intresserad av att vara representant?

Är du intresserad av att vara representant i Kina?
Kontakta svenskar.i.varlden@sviv.se