Positiv start i Sverige tack vare exklusivt medföljandeprogram

”Jag önskar jag hade tagit kontakt med Svenskar i Världen tidigare, det rekommenderas starkt”, säger Alexander Banke i en intervju efter att ha anslutit till Svenskar i Världens medföljandeprogram och som resulterat i att han har landat sitt första jobb i Sverige. 

Alexander Banke kommer ursprungligen från Tyskland. Sedan 2017 är han bosatt i Hongkong tillsammans med sin partner. Men för ett och ett halvt år sedan fick hans partner ett jobberbjudande i Stockholm och paret bestämde sig då för att packa väskorna och flytta till Sverige. 

I Hongkong arbetade Alexander på German Swiss International School, en internationell skola, som German Relations Officer. Numera arbetar Alexander som Sales Coordinator på Billerud. Precis som i Hongkong, arbetar Alexander i ett internationellt team med kollegor från Sverige, Italien, Schweiz och Sydamerika bland annat. Vid sidan av arbetet på Billerud, är Alexander även egenföretagare. Han frilansar som översättare av engelska till tyska. 

”Under intervjun med MultiMind kände jag mig uppskattad och värdefull eftersom intervjuaren visade ett genuint intresse för att lära sig mer om mig.” 

Via Svenskar i Världens samarbetspartner H&M, där hans partner arbetar, fick han höra talas om Svenskar i Världens medföljandeprogram. Genom programmet fick Alexander kontakt med MultiMind, ett rekryteringsföretag som är specialister på att rekrytera talanger med internationell kompentens. Efter en intervju med MultiMind tog det bara tre veckor innan han blev kontaktad av en potentiell arbetsgivare. Strax före jul ägde nästa intervju rum på Billerud, och därefter blev han erbjuden jobbet. 

— Under intervjun med MultiMind kände jag mig uppskattad och värdefull eftersom intervjuaren visade ett genuint intresse för att lära sig mer om mig.  

Alexander upplevde att rekryteraren ställde genomtänkta frågor för att bättre förstå hans kompetens och erfarenhet i syfte att hitta ett lämpligt jobb åt honom.    

— Under hela processen kände jag mig stöttad eftersom jag alltid kunde ställa frågor, och det kan jag fortfarande, säger Alexander. MultiMind fortsätter att ta hand om mig, trots att rekryteringsprocessen är över. 

En positiv syn på det svenska samhället 

— Jag tror jag är väldigt lyckligt lottad för min upplevelse här i Sverige har varit väldigt positiv, säger Alexander leendes.  

Alexander och hans partner har tidigare vänner från H&M, svenskar och personer från andra delar av världen, däribland vänner de träffade i Hongkong. Han känner sig motiverad och engagerad i att lära sig svenska och har en positiv inställning till att knyta nya vänskapsband. 

— Jag har också träffat några personer från en svenskkurs jag läste och håller fortfarande kontakten med dem, och ser även fram emot att skaffa nya vänner genom mitt nya jobb säger Alexander.  

Alexander är glad över deras beslut att flytta till Sverige och när han får frågan om hur länge han och hans partner planerar att stanna här säger han skrattandes: 

— Vi har flyttat in i ett radhus här så det betyder att vi förmodligen kommer att stanna ett tag. Vi tänker åtminstone 5 eller 6 år, men skulle det funka väldigt bra kanske vi stannar tills vi går i pension. Man vet aldrig, jag är öppen för att flytta någon annanstans, men just nu är vi glada och lyckliga i Sverige. 

Tips till andra som befinner sig i samma position 

Innan Alexander tog kontakt med Svenskar i Världen var den enda utmaningen som stod framför honom, att hitta ett nytt jobb. 

— Om du planerar att flytta till Sverige är det viktigt att göra dig bekant med landet och dess kultur. Att lära sig svenska innan, även om det bara är grundläggande kunskaper, är en stor hjälp i det dagliga livet och kan även vara till fördel att ha på CV:t, berättar Alexander och fortsätter:  
— Att nätverka och socialisera sig, som att gå en svenskkurs eller att träffa och prata med sina grannar, är bra sätt att integreras i samhället. 

“Jag rekommenderar alla att ta kontakt med Svenskar i Världen. De var mycket hjälpsamma och gav mig chansen att träffa rekryterare som i sin tur, genom en snabb process, hittade ett jobb åt mig. Dessutom var det ett bra sammanhang att få träffa trevliga människor.”

Han berömmer de svenska myndigheterna och Svenskar i Världen för att ge värdefull information om praktiska saker som man behöver veta när man precis har flyttat till Sverige. 

— Jag rekommenderar alla att ta kontakt med Svenskar i Världen. De var mycket hjälpsamma och gav mig chansen att träffa rekryterare som i sin tur, genom en snabb process, hittade ett jobb åt mig. Dessutom var det ett bra sammanhang att få träffa trevliga människor.

Text: Tereze Abazi

Foto: Privat