Så påverkas utlandssvenskarna om Sverige dras in i krig

Om det blir krig i Sverige, vad gäller för utlandsfödda svenskar med samordningsnummer och utflyttade svenskar när det kommer till att försvara Sverige? Plikt- och prövningsverkets chefsjurist reder ut.

Det kan bli krig i Sverige och svenskarna bör därför förbereda sig för det. Beskedet från ledande politiker har skapat debatt och oro.

Vilka omfattas av totalförsvarsplikten, hur påverkas utlandsfödda svenskar med samordningsnummer och vad gäller för utskrivna svenskar som sedan tidigare är krigsplacerade i händelse av att Sverige skulle bli indraget i krig? Och vad gäller för den som har dubbelt medborgarskap om båda länderna dras in i ett krig?

Plikt- och prövningsverkets chefsjurist Johan Rådman reder ut.

Logga in för att läsa hela artikeln. Inte medlem än? Du blir det enkelt här.