Sveriges krigskorrespondenter utses till Årets Svensk i Världen 2023

Som yrkesgrupp bidrar Sveriges krigskorrespondenter modigt med engagemang och insikter, och medverkar till vår förståelse för verkligheten. Se den direktsända digitala prisceremonin den 9 november där DN:s prisbelönte fotograf Paul Hansen och Elin Jönsson, prisbelönt reporter på SVT representerar kåren.  

Utmärkelsen Årets Svensk i Världen har i alla år förärats svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom sitt verksamhetsområde och därigenom satt både sig själva och Sverige på världskartan. Men med ett fullskaligt krig så nära Sverige och en medvetenhet om många andra väpnade konflikter världen över såg Svenskar i Världens styrelse ett behov av att tänka nytt när pristagaren skulle utses i våras.  

Utmärkelsen Årets Svensk i Världen går därför i år till Sveriges krigskorrespondenter. Det är första gången som priset går till en hel yrkesgrupp, och inte till någon specifik person.  

– Till skillnad från tidigare pristagare har årets vinnare snarare tagit världen till svenskarna. Som yrkesgrupp bidrar Sveriges krigskorrespondenter modigt med engagemang och insikter som hjälper oss att förstå verkligheten. I dessa tider går det inte att tillräckligt understryka hur viktigt det är med en balanserad och nyanserad nyhetsrapportering, säger Svenskar i Världens generalsekreterare Cecilia Borglin. 

Direktsänd prisceremoni med Paul Hansen och Elin Jönsson 

Som representanter för Sveriges krigskorrespondenter kommer utmärkelsen att tas emot av DN:s prisbelönte fotograf Paul Hansen och Elin Jönsson, prisbelönt reporter på SVT. 

Så här kommenterar de utmärkelsen: 

– Det känns oerhört hedrande att få vara med och dela priset för Årets Svensk i Världen. Även om många av oss har erfarenhet att rapportera från konflikt- och krigsområden är det här ett krig som påverkar oss på ett helt nytt sätt, både oss journalister och samhället i stort. Det vittnar inte minst det starka engagemang jag upplever hos tittarna om, som skriver om sina känslor på ett sätt jag aldrig tidigare sett. Vi rapporterar om ett krig vars konsekvenser vi kommer att få leva med en lång tid framöver. Ibland kan det ansvaret vila tungt på en krigskorres axlar. Därför känns det väldigt fint att vi som grupp får den här uppmärksamheten som priset innebär, säger Elin Jönsson som är aktuell som krigskorrespondent i Ukraina. 

”Även om många av oss har erfarenhet att rapportera från konflikt- och krigsområden är det här ett krig som påverkar oss på ett helt nytt sätt, både oss journalister och samhället i stort.”

Elin Jönsson
Elin Jönsson på väg mot Cherson. Foto: Lars Lyrefelt/SVT.

– Det är viktigt att vara på plats, att bidra till det fria ordets sökande efter närvaro, relevans och autenticitet. Bokstavligt och bildligt talat, säger Paul Hansen. 

Paul Hansen i Gaza 2014. Foto: Harald Henden.

”Det är viktigt att vara på plats, att bidra till det fria ordets sökande efter närvaro, relevans och autenticitet.”

Paul Hansen

Länk till prisceremonin

Den direktsända digitala prisceremonin går av stapeln den 9 november 2023 klockan 17.00-18.00, svensk tid, och leds av Svenskar i Världens generalsekreterare Cecilia Borglin tillsammans med ordförande Louise Svanberg. 

Prisceremonin sänds från Svenskar i Världens partner SEB:s studio via denna länk.  

Motivering 

”Genom Rysslands invasion av Ukraina har vi ett fullskaligt krig i vårt närområde. Utöver att oskyldiga människor drabbas skoningslöst, påverkar kriget även vår vardag. Därutöver har antalet väpnade konflikter världen över ökat de senaste åren, med ett enormt mänskligt lidande som följd.  ​ 

Dessa krigs- och konfliktområden är krigskorrespondenternas arbetsplats. Genom sina journalistiska gärningar bidrar de modigt och engagerat med verklighetsskildringar och insikter som ligger till grund för en balanserad och nyanserad rapportering från många av världens mest instabila och farliga platser. Genom att synliggöra vad som sker medverkar de till att öka vår förståelse för verkligheten och väcka medmänsklighet för de drabbade.  ​ 

Mot bakgrund av det dramatiskt försämrade omvärldsläget har Svenskar i Världen i år valt att vidga kriterierna för Årets Svensk i Världen. Istället för att utse en person som genom sin gärning har satt Sverige på världskartan väljer vi att utse en pristagare som genom sin gärning har tagit världen till Sverige. ​ 

Svenskar i Världen utser därmed Sveriges krigskorrespondenter som yrkesgrupp till en värdig vinnare av Årets Svensk i Världen 2023.” 

Utmärkelsen fyller 36 år 

Svenskar i Världen har med årets utmärkelse delat ut Årets Svensk i Världen i 36 år. I fjol förärades Zara Larsson utmärkelsen, och året innan var det Mikael Dolsten, global forskningschef på Pfizer som fick utmärkelsen. Tidigare pristagare är bland andra Max Tegmark, Cecilia Malmström, Zlatan Ibrahimović och Astrid Lindgren. Listan över samtliga pristagare finns här.  

DN först ut

DN var först ut att uppmärksamma utmärkelsen. I artikeln intervjuas Paul Hansen och Elin Jönsson om priset som de delar med sina kolleger.

Foto: Harald Henden (Paul Hansen, beskuren) och Lars Lyrefelt / SVT (Elin Jönsson).  
Övriga bilder från Canva.