Nu kan EU‑medborgare legitimera sig digitalt hos Försäkrings­kassan

Försäkringskassan meddelar att EU‑medborgare numera kan använda utländska e‑legitimationer för att identifiera sig på Försäkrings­kassan. Den e‑tjänst som till att börja med kan användas är ”Lämna uppgifter vid flytt till eller arbete i Sverige”.

Tidigare var utländska medborgare som saknade svenskt bank‑id hänvisade till att fylla i en fysisk pappers­blankett. Att EU‑medborgare som saknar svensk e‑legitimation nu kan använda vissa e‑tjänster är ett resultat av EU‑förordningen SDG – Single Digital Gateway, vilket kan beskrivas som en digital ingång till Europa.

– Det är verkligen en milstolpe, säger Maria Karlsson, projekt­ledare på IT‑avdelningen hos Försäkringskassan.

Syftet är att förenkla för privat­personer och företag att använda digitala tjänster i andra EU‑länder och omfattar myndigheter i medlems­länderna.

– För många EU‑medborgare är det en själv­klarhet att kunna hantera sina ärenden hos myndig­heter digitalt, utan att behöva befinna sig på en fysisk plats eller skicka blanketter med posten. SDG‑förordningen ställer krav på offentliga aktörer att erbjuda sina tjänster digitalt, säger Patrik Thelander, Försäkrings­kassans kontaktperson för SDG.

Inom kort kommer det också att bli möjligt för personer som inte är folk­bokförda i Sverige att ansöka om EU‑kort eller ett A1‑intyg genom att identifiera sig med en utländsk elektronisk legitimation. Den som vill använda tjänsterna digitalt behöver en e‑legitimation som är kompatibel med eIDAS, Förordningen om elektronisk identifiering och betrodda tjänster inom EU.

– En person med eIDAS-legitimation kommer att kunna logga in i Försäkrings­kassans nya e-tjänst för att lämnas uppgift vid flytt till- eller arbete i Sverige (motsvarande blankett 5456) och ansöka digitalt, precis som en person med ett svenskt bank‑id kan göra via den ordinarie e‑tjänsten. Den nya e‑tjänsten är på engelska och finns tillgänglig via forsakringskassan.se, säger Niklas Fridén, verksamhets­utvecklare på avdelningen för gemensamma försäkrings­frågor.

De kommande åren kommer omkring 70 e‑tjänster på forsakringskassan.se att bli tillgängliga med utländska e‑legitimationer.

Källa och bild: Försäkringskassan, 28 september 2023