Värdet av internationell erfarenhet

Är utlandserfarenhet viktigt, och i så fall på vilket sätt? Detta ska vi diskutera utifrån perspektiven näringsliv, politik, idrott och akademi. Experterna som gästar oss är Carl-Henric Svanberg, ordförande AB Volvo; Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär; Mats Sundin, hockeylegend och Jonas Hafström, ordförande emeritus Lunds universitet.   

Det är en extremt erfaren och namnkunnig panel som gästar Utlandssvenskarnas parlament för att utifrån sina erfarenheter prata om värdet av att svenskar studerar och arbetar utomlands.  

Carl-Henric Svanberg är en av Sveriges mest välmeriterade företagsledare. Förutom rollen som vd och koncernchef på Ericsson har han bland annat varit vd på Assa Abloy och styrelseordförande för BP. Idag är han styrelseordförande för AB Volvo och leder lobbyorganisationen European Round Table of Industrialists.  

Cecilia Malmström har lång erfarenhet från svensk och internationell politik. Hon har bland annat varit ledamot av Europaparlamentet, EU-minister i Statsrådsberedningen och Sveriges EU-kommissionär. 2019 utsågs Cecilia Malmström till Årets Svensk i Världen. Idag är hon bland annat ledamot i Institutet för Näringslivsforskning, IFN.  

Mats Sundin är en av Sveriges mest framgångsrika professionella ishockeyspelare. Totalt spelade han 18 säsonger i NHL, varav flera som lagkapten, och kan stoltsera med att ha gjort flest poäng av alla svenska spelare i NHL:s historia. Mats Sundin är tillsammans med sex andra svenskar invald i Hockey Hall of Fame. Mats Sundin har grundat IMR (Institutet för Människor i Rörelse) där han idag arbetar aktivt.  

Jonas Hafström har de senaste åtta åren varit ordförande i universitetsstyrelsen för Lunds universitet, en roll som han lämnade i våras. Innan dess var han ambassadör i Washington DC och dessförinnan  ambassadör i Bangkok. Jonas Hafström har tilldelats Hans Majestät Konungens medalj av den 8:e storleken och  Serafimerordens band för sin insats som ambassadör i samband med tsunamikatastrofen i Thailand.  

Datum: 20 juni 
Tid: 10.30-11.20, svensk tid
Länk till Utlandssvenskarnas parlament