Möjlighet till sjukvård i Sverige som utlandssvensk-vad gäller?

Vilka rättigheter har utlandssvenskar boendes utanför EU/EES vad gäller sjukvård i Sverige och hjälper det att ha en privat sjukförsäkring för att ta del av vården? Vi tog kontakt med Erik Svanfeldt, Internationell samordnare på Avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att få svar på våra frågor.

“Sist jag var hemma vägrades jag att besöka läkare på min Vårdcentral trots svenskt personnummer men skriven utomlands. Nu åker jag hem från Thailand med min dotter med svenskt samordningsnummer samt min partner med icke EU-medborgarskap. Vi har alla privata sjukförsäkringar för betalning med kreditkort eller kontant. Vilka rättigheter/möjligheter har vi till sjukvård om det skulle behövas?” Så kan det låta när utlandssvenskar boendes utanför EU/EES söker vård i Sverige. Här reder Erik Svanfeldt på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ut vad som gäller.

Är det möjligt för svenskar boendes utanför EU/EES att få subventionerad vård i Sverige? Logga in för att läsa artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Läs mer om