Förlossningsvård i Sverige för utlandsboende 

Att föda barn är en omtumlande upplevelse. Trygghet och språk är två viktiga faktorer under förlossningsplaneringen och kan ha avgörande betydelse för önskad födelseplats, speciellt för utlandsbosatta. Vad gäller vid förlossning i Sverige som avregistrerad från folkbokföringen? Hur beräknas kostnaderna för vården, och kan reglerna skilja sig åt beroende på bosättningsland? Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) expert svarar. 

Behovet av trygghet i samband med sjukvård är alltid närvarande, inte minst när det handlar om barnafödande. Därför är det inte särskilt överraskande att många efterfrågar möjligheten att genomgå sin förlossning i det land man själv föddes i en gång.  

Svenskar i Världen har pratat med Erik Svanfeldt, som är internationell samordnare på avdelningen för vård och omsorg, på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). 

Är det möjligt för svenskar boendes utanför EU/EES att föda barn i Sverige trots att de är permanent bosatta i utlandet?   Logga in för att se den inspelade filmen. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här