DN Debatt: Som en Kafkaroman att flytta hem

Ingen åtkomst till BankID, svårt att söka vård och ingen möjlighet att skaffa lönekonto. Utlandssvensken Fredrik Granlund beskriver träffsäkert på DN Debatt hur det är att flytta hem till Sverige igen.

Den 21 maj publicerade Dagens Nyheter en debattartikel, skriven av Fredrik Granlund, om hur det är att som svensk medborgare flytta tillbaka till Sverige efter att ha bott flera år utomlands. Hans artikel ”Att flytta till Sverige var som att kliva in i en Kafkaroman” beskriver hur svårt det är att bo i Sverige utan fungerande personnummer. Han konstaterar att som gallrad ur Statens personadressregister (SPAR) är det bland annat inte möjligt att öppna ett bankkonto, köpa en bostad och få sjukvård i Sverige.

”Bara att anmäla återflytt kräver att man har ett fast boende, men man kan inte skaffa en hyreslägenhet förrän man är skriven på en adress i Sverige, eller ens betala hyran utan ett bankkonto fyllt med svenska kronor, vilket du inte får utan en fast bostadsadress – ett helt bisarrt moment 22 i flera led även om du redan har ett hyfsat väl­betalt jobb och alltså en fast inkomst.” beskriver Granlund.

Du kan läsa artikeln på DN.se. Du måste vara prenumerant för att se hela texten.

Svenskar i Världen har skrivit en resolution om problematiken med att bli gallrad ur SPAR. Du kan läsa resolutionen i dess helhet här  

Foto: Pixabay. Personen på bilden har inte någon koppling till artikeln.