Anna Paues rekryteras till Svenskar i Världen 

Uppvuxen i Belgien och Spanien, utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm och därtill lång erfarenhet inom marknadsföring och kommunikation. Anna Paues rekryteras nu som projektledare till Svenskar i Världen, en organisation som både hennes far och farfar har haft nära koppling till.   

Anna Paues är tredje generationen utlandssvensk i sin släkt. Med start i maj stärker hon nu upp Svenskar i Världens kansli med sin välmeriterade erfarenhet inom marknadsföring. Lär känna Anna Paues här: 

Du har själv en bakgrund som utlandssvensk – berätta om det. 

På frågan ”var kommer du ifrån?” har jag alltid svarat ”jag är utlandssvensk”. Mina föräldrar flyttade utomlands när jag var två år. Pappa skulle gå en MBA-utbildning i Schweiz. Sedan fick han jobb som dotterbolagschef på Asea i Bryssel.

Jag och min syster gick i franska skolan i Belgien och Spanien. Det var först när jag tagit studenten som jag flyttade till Sverige. Efter gymnasiet blev det studier vid Handelshögskolan i Stockholm för att sedan återigen flytt till Belgien. Som 27-åring återvände jag för gott till Sverige.  

För min pappa var det självklart att arbeta utomlands eftersom han själv vuxit upp i Brasilien, både hans far och farfar var verksamma där. Min pappas mormor bodde i Japan som liten. Så man kan verkligen säga att jag har nyfikenheten och viljan att bo utomlands i blodet.  

Vad har du arbetat med tidigare? 

Jag har arbetat med marknadsföring och kommunikation, både som marknadschef  och projektledare. Mitt längsta uppdrag var på SEB där jag var i 17 år och började som projektledare och chefredaktör för magasinet S-E-Banken Utland. Nyligen var jag marknadschef för Eaton Electric AB som är ett svenskt dotterbolag i Eatonkoncernen. 

Både din pappa och farfar har en speciell koppling till Svenskar i Världen, vilken då? 

Min pappa satt i styrelsen för Svenskar i Världen i fyra år. Han startade  ”Hemvändargruppen” som han även var ordförande för. Min farfar Johan Paues var ordförande 1961–77 i föreningen som då hette Utlandssvenskarnas Förening. Han var med och bidrog till att utlandssvenskar numera har rösträtt i riksdagsvalet.  

I din nya roll, vad ser du mest fram emot? 

Tanken är att jag ska vara projektledare, en yrkesroll jag trivs mycket bra som. Jag vill fortsätta det utmärkta påverkansarbete som Svenskar i Världen gör. Jag ser också fram emot att etablera kontakt med och lära känna de många medlemmarna för att kunna hjälpa dem med etablering i utlandet eller att komma till rätta tillbaka i Sverige igen. Jag har alltid känt till Svenskar i Världen och varit tacksam för allt som föreningen bidrar med. Jag ser nu fram emot att få dra mitt strå till stacken. 

Anna Paues ersätter Ida Sandgärde som flyttar till New York för att ta sig an rollen som general manager på Ducks In a Row Group.