Få koll på förutsättningarna för svenskt pass och medborgarskap

Är passet ett bevis på medborgarskap? Kan man ha ett giltigt pass utan att vara medborgare? Hur kan ett svenskt medborgarskap gå förlorat? Hur påvisas samhörighet med Sverige i en medborgarskapsutredning? Och hur är det egentligen – kan man bli statslös? Dessutom, viktiga råd från Migrationsverkets och Utrikesdepartementets experter.  

Som lekman är det inte helt lätt att veta vilken lag som tillämpas i en viss situation, dessutom uppdateras lagarna från tid till annan. I vissa fall påverkas ett svenskt myndighetsbeslut även av andra länders lagstiftning som i sin tur uppdateras.

Det är vanligt att tro att passet är det yttersta beviset på det svenska medborgarskapet. Så är inte fallet. Det uppstår dock många frågor kring medborgarskap i samband med passförnyelse. Nu har vi återigen träffat Migrationsverkets expert Anne-Christine Petersson och Utrikesdepartementets expert Sophie Tzelidis för uppföljande intervjuer där de vidare dechiffrerat ämnen avgörande för utlandssvenskarnas identitet och livssituation. Dessutom ger de konkreta råd.

Logga in för att läsa hela artikeln. Inte medlem än? blir du det enkelt här.

Foto: Karta med pass (Pixabay). Person som antecknar (Pexels). Resväskor (Pexels). Migrationsverket logga (Migrationsverket). Utrikesdepartementet skylt (något beskuren) (Sofia Nahringbauer/Regeringskansliet).